2015 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

,,Smokas Belju''










,,Smokas Belju''



Džekas Londonas



1985 m. (originalas išėjo 1912 m.)
228 psl.
ISBN (mano skaitytame leidime nepateiktas)





,,Smokas Belju" arba ,,Kaip gauti sniego per Kalėdas'' :) Dar viena knyga iš močiutės lentynos.... Iki šios knygos buvau tik girdėjusi apie Džeką Londoną. O tai ką girdėjau apie jį buvo, kad jo istorijose daug daug sniego :) Per Kalėdas nebuvo sniego...labai pasiilgau sniego, tai kas gali būti geriau nei sniego pilna knyga? :)

Sniegynai, aukso karštinė, lenktynės, pokštai, pabėgimai....nuotaikinga žiemiška knyga. Ar žinojot, kad aukso ieškotojai vykdami į aukso gyslos miestelius kartais galėdavo pasistūmėti tik po vieną mylią (1,6 km) per dieną? Kodėl, o todėl, kad tą mylią reikėjo suvaikščioti keliolika kartų kol pernešdavo visus reikalingus daiktus ir maistą. Aš irgi nežinojau.... Momentais taip įsitraukiau į knygos turinį, jog jaučiausi pati tempianti tuos nešulius, brendanti per sniegą ar lekianti rogėse su šunų kinkiniu! Labai buvo gaila kai pasibaigė. Tiek istorijos momentų liko, kurie tikrai kelia didelį smalsumą.... Bet tikrai nesakyčiau, kad tai knyga be pabaigos.  Tos trūkstamos istorijos pabaigos yra numanomos, pagrįstai numanomos, tad viskas gerai. Išskyrus tai, kad ateina tas laikas kai esi paskutiniame ,,Smoko Belju'' puslapyje, o taip norisi dar ir dar, ir dar......

Be sniegynų ir gražiosios Aliaskos žiemos, knygoje žavi aprašomos žmogiškos vertybės ir ištvermė. Skaitant knyga yra jaučiamas šaltis, speigas, žvilgsnio šiluma! Aprašymai nėra itin detalūs - ir tame nedaugelyje žodžių autorius sugeba įdėti tą jausmą, kurį nusako. Trumpi aprašymai sugeba įtraukti iki jaudulio ar juoko. Vienas skyrelis šiek tiek nušviečia baltųjų ir indėnų požiūrį vienų į kitus.

Apie kai kurias knygas kalbėti sunku, nes nėra ką pasakyti, apie kitas būna sunku kalbėti, nes sunku atsirinkti nuo ko pradėti! Perskaičiusi ,,Smokas Belju'', jaučiuosi tarsi pati būčiau patyrusi tuos nuotykius. Jaučiuosi visiškai apsipatenkinus! :) Myliu žiemą. Pasiilgstu žiemos. ,,Smokas Belju'' - geriausia knyga tokiems kaip aš! :) (Ypač kai gruodžio 27-tą dieną už lango pliusas)


Malonaus skaitymo :)
Emilija