2018 m. balandžio 19 d., ketvirtadienis

,,Caro kurjeris"



 




,,Caro kurjeris''






Žiulis Vernas


1991 m. (orig. 1876 m.)
222 psl.
ISBN 5-89970-022-X



Kitoks Žiulis Verno romanas. Tai dar tik / jau penktasis mano skaitytas Žiuli Verno romanas (skaityti: ,,Kapitono Granto vaikai", ,,Penkiolikos metų kapitonas'', ,,Paslaptingoji sala", ,,Matijas Šandoras"). Ir jis kitoks. Visam romane tik vienas ,,stebuklinis" įvykis. Romanas parašytas taip romantiškai (literatūrine romantika, o ne hormonine romantika), kad turėjau sau kartas nuo karto priminti, kad autorius prancūzas, o ne rusas. Nors gal kai autoriai rašo apie kitus kraštus jie rašo kaip tik dėl jaučiamos šalies romantikos. Palyginimui turiu, ko gero, tik vokiečio Jozefo Pficnerio knygą apie mūsų Vytautą. Tai ne romanas, tai biografinė knyga, visgi autoriaus žavėjimasis Vytautu Didžiuoju dvelkia kiekviename puslapyje.

Ž. Vernas aprašydamas caro kurjerio kelionę įspūdingai aprašė gamtines sąlygas kuriomis keliavo kurjeris. Man nėra tekę keliauti iš vakarų Rusijos į rytų Rusiją, bet skaitydama knygą jaučiausi tarsi pati keliaučiau per stepes ir tundras.

Tai nuotykių romanas kur netrūksta didvyriškų poelgių, meilės ir blogiukų :) Tipiškas romantinis nuotykių romanas. Dabar tokių neberašo... Pasidžiaukime, kad kažkada anksčiau parašė :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija