2014 m. liepos 6 d., sekmadienis

,,Gyvybės ir sveikatos dėsniai''





,,Gyvybės ir sveikatos dėsniai''


Maja Gogulan



2011 m. (originalus leidimas rusų kalba 1994 m.)
384 psl.
ISBN 978-9955-678-71-7


Buvau atostogauti ir netikėtai prie saulės kaitros ir jūros vėsumos perskaičiau šią knygą... Man ji pakeitė gyvenimą, bet pradėkim nuo pradžių :)

Viršelis sako ,,Organizamas pats pasveiks, jei laikysimės Gamtos dėsnių" - knyga būtent apie tai, kad žmogus yra gamtos dalis ir norėdami būti sveiki ir žvalūs turėtume klausyti gamtos.

Autorė detaliai aprašo vitaminus...mineralus...nusakydama kodėl jie mums reikalingi ir kokiame maiste galime juos rasti. Autorė turi stiprų požiūrį į kūno harmoniją (kalbėdama tiek apie fizinį kūną, tiek apie dvasinę ramybę). Knygos turinys kyla iš japonų profesoriaus Katsudzo Niši (Katsuzō Nishi) 1992 m. suformuotų gyvenimo taisyklių. Kaip ir įprasta rytų filosofijai, Katsudzo Niši sveikos gyvensenos taisyklės apima ir kūną ir sielą. Visgi šios harmonijos skeptikai gali mintyse praleisti ,,dvasiškuosius'' momentus ir pasilikti ties mitybos informacija.

Iš mamų, tetų ar močiučių, o kartais jau ir daktarų, galime išgirsti, kad vienoks ar kitoks maistas nedera su kitu. ,,Gyvybės ir sveikatos dėsniai" detaliai aprašo derinamus elementus ir galimus/vengtinus derinius (man asmeniškai tai pati vertingiausia knygos dalis!), aprašo virškinimo ciklą ir pateikia pagrįstas rekomendacijas. Knygoje kalbama apie tai kaip vartoti vandenį, kaip prižiūrėti odą.... Svarbu paminėti, kad visa informacija apie maisto produktus ir didžioji dalis informacijos apie fizinį kūną yra paremtą vakarietišku mokslu. Autorė aiškiai atskiria vakarietišką ir rytietišką tradicijas.

Iš šen ar ten prisigaudžiusi sveikos gyvensenos patarimų buvau pradėjusi tvarkytis savo maisto racioną. Šioje knygoje pateiktos mitybos rekomendacijos padėjo sudėlioti viską į vietas. Geriausia tai, kad nėra brukami tam tikri maisto produktai ar mitybos planas (siūloma keletas receptų nemėgstantiems kurti maisto patiems). Pateikiama kokie produktai kokių medžiagų (vitaminų, mineralų, ląstelienos ir t.t.) turi, virškinimo ciklas - iš viso to, pačiam galima susidaryti mitybos planą iš mėgstamų produktų. (Svarstantiems apie lieknėjimo galimybę pasiremiant šia knyga, tai viskas priklauso nuo susiformuotų maisto derinių, pvz.: jei pasirinksite daugiau vaisių, tai svoris ko gero nekis arba kis nedaug, o jei pasirinksite daržoves, tuomet tikrai pagelbės ir pan.)

Skaičiau knygą du kartus ir skaitysiu dar. Šimtu procentų laikytis taisyklių tikrai dar nepavyko ir tikrai nepavyks, pernelyg mėgstu keptus šonkauliukus ir penne rigate makaronus :) Pati autorė kalba apie tai, kad šiuolaikiniam suaugusiam žmogui pilnai laikytis šių taisyklių gali būti itin sunku. Vėl gi.... kaip ir daugelis dalykų gyvenime priklauso nuo motyvacijos kiekio :) Bet ir tai kiek pavyko, žymiai pagerino savijautą ir parodė, kad įmanomas ,,sveikas-greitas'' maistas!

Knyga parašyta dalykišku, konkrečiu stiliumi, tačiau lengvai skaitosi ir momentais tikrai stipriai įtraukia: pateikia įvairias įdomybes, pvz.: žmonės mėgsta skirstytis į Vyturius ir Pelėdas, knyga biochemijos pagrindu paaiškina kodėl egzistuoja Vyturiai/Pelėdos! :)

Malonaus skaitymo :)
Emilija