2013 m. rugpjūčio 12 d., pirmadienis

,,11 minučių"






,,11 minučių"

Paulo Coelho



2004 m. (pirmas leidimas originalo kalba 2003 m.)
245 psl.
ISBN 5-415-01723-2


Galvojant kaip apibūdinti šią knygą, pirma šovusi į galvą mintis buvo ,,gyvenimiška pelenės istorija". 

Bet pradėkim iš pradžių.... :)

Paulo Coelho taip daugelio išgirtas rašytojas, kad jau galime jį vadinti popsiniu - jo vardą žino ir tie, kurie nėra skaitę nei vieno jo kūrinio. ,,11 minučių" man buvo pirmasis jo kūrinys. Kažkaip manęs vis netraukė paimti į rankas Paulo Coelho knygą, nes jas skaitę žmonės paprastai vis kalbėdavo apie tai, kokios jos gilios ir pamokančios.....o nuo tokių kalbų man tik ir lįsdavo mintis į galvą, kad ,,na taip, tik moralų raštu man ir tetrūksta...". Tai taip ir slinko mano dienos be jo knygų :)

Kartą draugė (Paulo Coelho kūrybos gerbėja) užsiminė apie ,,11 minučių". Ji buvo šviežiai perskaičiusi šią knygą ir apie ją kalbėjo su žaisminga šypsena. Taip apie Paulo Coelho kūrybą dar niekas nebuvo kalbėjęs - suintrigavo.

,,11 minučių" tai tarsi prostitutės dienoraštis (sakoma, kad paremta tikra istorija). Įdomu, kad autorius bando žvelgti į prostitucija užsiimančios moters minties pasaulį. Būtų įspūdinga, jei būtų autentiška: kadangi remtasi tikra istorija (ne tik istorijos idėja, bet ir rašytiniais šaltiniais), tai kažkaip šią nuostabiąją knygos dalį uždėti kaip nuopelną autoriui neišeina. Ir šiaip...jei tai paremta tikros moters dienoraščiu, tai kodėl autorius yra Paulo Coelho? Kodėl bent ne bendrautorystėje su dienoraščio autore? Knyga tikrai įdomi. Bet pirma pažintis su autoriumi deja nekokia.....

Jauna, daili mergina iškeliauja toli nuo namų sekdama didelę svajonę, bet patampa prostitute. Sutikusi tinkamą vyrą išsikapsto iš tos negandos. Todėl ir pavadinau ,,gyvenimiška pelenės istorija" :) Neskaitę ,,11 minučių" neturėtų supykti, jog pasakau, kad istorija baigiasi laimingai. ,,Pelenės istorijos" elementas knygoje toli gražu nėra knygos ašis. Knygos ašis yra merginos dvasiniai išgyvenimai jos patirtinio gyvenimo eigoje. Tai gili, susimąstyti verčianti patirtis.


Malonaus skaitymo :)
Emilija