2017 m. birželio 25 d., sekmadienis

,,Žarnyno žavumynai"


 


,,Žarnyno žavumynai. Viskas apie menkai vertinamą organą"


Giulia Enders



2016 m. (originalas leista 2014 m.)
248 psl.
ISBN 978-609-427-249-3



Mokslo populiarinimo knyga. Jei kas negirdėjo apie tokias, tai čia knygos kur mokslinių tyrimų atradimai pateikiami ,,žmonių kalba‘‘ :) Puiki mokslo populiarinimo knyga! Ją parašė jauna vokiečių gydytoja (šiuo metu medicinos studentė doktorantė mikrobiologijos srityje) žarnynu susidomėjusi natūraliai iš asmeninių paskatų.

Nuotaikingu stiliumi, tiesiai šviesiai ir be užuolankų aprašoma riaugėjimas, bezdėjimas, kakojimas, vėmimas ir pan. Koks yra ,,geras‘‘, o koks ,,blogas‘‘. Kuo kuris preparatas naudingas, o kuomet jis netinka. Atskirai pažymima kai kurie atvejai apie vaikus ar specifinės situacijos priklausančios nuo žmonių geografinės sklaidos ir išryškėjančios tik Azijoje, tik Europoje ir t. t.

Šios knygos ypatybė ta, kad joje neperšama jokia sveikos gyvensenos sistema. Pristatoma grynai moksliniais metodais atrasti ir pripažinti dalykai. Aišku to pasėkoje nori nenori gaunasi kad bananas geriau nei saldainis :) Visgi tas ,,geriau‘‘ yra paremtas ne apmąstymais ar asmeniniais pastebėjimais (į ką patenka ir ,,močiučių vaistai‘‘, kurie nežinia dėl ko, bet veikia :) ), o maistinių medžiagų sąveika su žarnyno ląstelėmis, kuri buvo daug kartų stebėta pro mikroskopą ir daug kartų patvirtinta įvairių laboratorijų darbuotojų.

Knygos pradžioje yra pažymima kad tai nėra knyga savigydai ir kad reikalinga tartis su specialistu dėl konkrečių problemų, visgi bendram supratimui kas yra tas žmogaus žarnynas ir kaip jis veikia, ši knyga yra tiesiog būtina ,,namų vaistinėlės‘‘ dalis.


Malonaus skaitymo! =)
Emilija