2015 m. spalio 11 d., sekmadienis

,,Lūpdažių džiunglės"






,,Lūpdažių džiunglės''


Candace Bushnell



2007 m. (originalas išėjo 2005 m.)
448 psl.
ISBN 9789955244851


Lūpdažių džiunglės skamba labai moteriškai, tiesa? Na, knyga apie moteris, bet tikrai ne moteriška (bent ne ta prasme, kokia galvojame kai įsivaizduojame lūpdažių džiungles). Knyga apie tris Niujorko moteris: kino prodiuserę, redaktorę ir dizainerę. Tik ne apie tai kaip jos siekia savo aukštumų (kas populiaru: svajonės išpildymo istorijos), o apie moteris jau pasiekusias savo sėkmės viršūnę.

Įdomu skaityti apie versle sėkmingas moteris...na, aš moteris, tai man tikrai įdomu skaityti apie sėkmingas moteris (vyrams ko gero įdomiau skaityti apie sėkmingus vyrus :) ). Visgi kiekvienai knygai yra konkreti paskata. Šia knyga remiantis buvo sukurtas televizijos serialas. Dvejus metus trukęs (po to nutrauktas) to paties pavadinimo serialas. Serialas man patiko, labai patiko ir kadangi jį nutraukė, buvo smalsu sužinoti, o kaip visgi baigiasi istorija. Na, bet tokiais atvejais knygos pabaigą paskaityti juk neužtenka. Viešai žinoma, kad knyga ir jos ekranizacija dažnai turi didelių skirtumų, tad pradėjau nuo pradžių. O kai pradėjau, su kiekvienu puslapiu vis labiau žavėjausi tiek knyga, tiek scenaristų gebėjimu nukrypti nuo originalaus turinio. Televizijos serialas smagus, o knyga tiesiog įkvepianti. Ir kadangi čia kalbame apie knygas, tai tęskime toliau apie rašytą žodį.

Vendė, Niko ir Viktori - trys drauges, trys moterys Niujorko aukštumoje. Knygoje perteikiamas jų asmeninis gyvenimas, darbinis gyvenimas ir bandymas suderinti juos abu. Dvi iš trijų moterų gyvena šeimoje ''atvirkščioje'' tradicinei - moteris yra šeimą aprūpinantis asmuo, o vyras ''namų šeimininkė'' kažkokia veikla užsiimantis iš nuobodumo ar įdomumo. Šeimos ir darbo santykiai aprašomi taip detaliai, kad kai kuriais atvejais galima knygą net laikyti vadovėliu ''Kaip susitvarkyti su savo vyru?'' arba ''Kaip kilti karjeros laiptais koorporacijoje?".

Kaip ir bet kas pasaulyje, be trūkumu aišku neapsieina ir ši knyga. Jos didžiausias trūkumas yra šuoliai tekste tarp dabarties-ateities, minčių-kalbų. Atsidavus skaitymo tėkmei galima kartais ir pasimesti...

Vis moterys moterys, tai kodėl sakau, kad knyga nėra moteriška? O gi todėl, kad tai knyga apie daugelio dar nenorimą matyti, vengiamą ar atmetamą realybę, kad vis daugiau moterų siekia karjeros, daro itin sėkmingą karjerą (kokia čia naujovė? jokia. naujovė dar ne čia) ir prisiima tai kas vadinama ''vyro vaidmeniu'', ir tai daro ne blogiau nei vyrai. Kas čia naujo sakysit? Taip, moterys tai daro ir daro puikiai, sakysite. Tiesa, bet tai kas yra nematoma, pamirštama, tyčia vengiama, yra tai, kad prisiėmusios vyro vaidmenį, jos netenka moters vaidmens, kas gali atvesti į netenka motinos vaidmens, o įgauna tarsi tėčio vaidmenį. Būtent šis pokytis, šis virsmas yra vaizduojamas knygoje. Atitinkamai, kiekvienai, kuri mano, kad gali suderinti karjerą ir šeimą, būtinai rekomenduočiau paskaityti. Taip pat kiekvienam, kuris myli karjeristę...

Knyga gera. Lengva skaityti, tekstas turi prasmę, bet nemoralizuoja, kartais suintriguoja, kartais nuliūdina, kartais priverčia šypsotis. Tiesiog gera knyga.


Malonaus skaitymo :)
Emilija