2015 m. spalio 16 d., penktadienis

,,Menas būti gyvam"









,,Menas būti gyvam''



James F.T. Bugental




2014 m. (originalas išėjo 1976 m.)
336 psl.
ISBN 978-5-415-02361-5


Pilnas knygos pavadinimas ,,Menas būti gyvam: egzistencinės tapatybės paieškos: paciento ir psichoterapeuto dialogas humanistinėje psichoterapijoje". Pavadinimas toks sunkus, kad net nepateiktas knygos viršelyje..... Gerai, kad nepateiktas pilnas, nes iš pavadinimo atrodo, kad tai vadovėlinė medžiaga psichoterapeutams ar šios srities studentams, nors toli gražu taip nėra. Visgi knygos pagal pavadinimą ar kaip kitaip nesirinkau. Tai buvo dovana. 

Knygoje perteikiama psichoterapeuto patirtis su šešiomis labai skirtingomis asmenybėmis. Kartais detaliai, kartais apibendrintai autorius išsamiai pristato kiekvieną istoriją. Didžiausia knygos vertė: autorius pateikia ne tik to žmogaus jausenos virsmą, tačiau ir savo. Rašydamas knygą autorius prisipažįsta savo mintis, motyvus, poelgius, apie kuriuos natūraliai kyla klausimas analizuojant situaciją. (Pvz.: kaip psichoterapeutas tvarkosi su savo jausena, kai jo pacientė jam patraukli moteris, arba kaip psichoterapeutas išlaiko psichoterapeutas-klientas santykį konsultuodamas kolegą). Knyga padeda pažinti psichoterapeuto pasaulį.

Visa knyga iš esmės yra apie vieną dalyką (pasakydama tikrai nesugadinsiu knygos, jos neskaičiusiems, tai ne grožinio kūrinio kulminacija juk): saugumas, ramybė, harmonija su aplinka yra galima tik tada, kai esame ištikimi savo jausmams, norams, kai pripažįstame savo baimes ir trūkumus. Šios knygos skaitymas yra tarsi kelios valandos terapijos. Šios knygos skaitymas, kažkas panašaus į vedamą meditaciją jogoje: tau yra sakoma apie ką galvoti, tačiau kaip jautiesi galvodamas apie tai yra subjektyvu.

Skaitydama knygą galėjau atsipalaiduoti. Tiksliau, jos skaitymas buvo atsipalaidavimas. Net įtemptose situacijose (momentais itin detaliai aprašytose), galima jausti, kad knygos autorius nesiekia sukrėsti, šokiruoti ar kitaip sukelti įspūdį, o siekia padėti suvokti save, suvokti kas aš esu iš tikrųjų. Šią knygą buvo labai malonu skaityti. 

Knyga puikiai tinkama tiems, kurie nori geriau pažinti save, tačiau negebantiems pakankamai susitelkti, susikaupti. Tai dažnas jausmas, kada namų ar darbo rūpesčiai nori nenori veržiasi į mintis. Knygos skaitymas padeda suvaldyti mintis, tačiau grožinė ar kita pramoginė literatūra sutelkia dėmesį į kūrinį, atitraukia nuo savęs ir realios aplinkos. Šios knygos skaitymas padeda tas mintis suvaldyti, tačiau neatitraukia nuo savojo gyvenimo.


Malonaus skaitymo :)
Emilija