2016 m. rugsėjo 20 d., antradienis

,,Rytas Aušta"





,,Rytas Aušta"


Džekas Londonas 



1994 m. (originalas išėjo 1910 m.)
284 psl.
ISBN 9986-09-033-4



Auksas auksas auksas. Visagalis auksas. Rytas Aušta yra šios knygos herojaus vardas. Tiksliau būtų sakyti pravardė, bet taip jis vadinasi šioje knygoje :) Kiek neįprastas vardas lietuviškai ausiai, visgi originalus skamba ne ką geriau, mat originalų pažodžiui išvertus būtų ,,deganti dienos šviesa", tad apsipraskime su herojaus vardu ir judėkime tolyn.

Rytas Aušta savo vaikystę ir jaunystę praleido Aliaskoje aukso ieškotojų apsuptyje. Per vargus (autoriaus išraiškingai aprašytus) ir savo aštrų protą Rytas užsidirba didelius turtus Aliaskoje ir išvyksta į Kaliforniją išbandyti laimės, kaip jis vadina, stambesniame lošime. Atvykęs į San Franciską jis patiria naujoko nelaimių, tačiau būdamas ne žioplys ar silpnavalis jis išsprendžia šiuos sunkumus, įgyja patirties ir jo galios bei turtai auga. Pakeliui gyvenime Rytas įsimyli, meilė jo gyvenimą sujudina iš pagrindų. Graži istorija, vaizdingi aprašymai ir nedovanotina pabaiga. Nenorėdama sugadinti neskaičiusiųjų malonumo detaliau neišsiplėsiu, bet aš autoriui nedovanosiu už tokią pabaigą :D

Tai antroji Džeko Londono knyga kurią skaičiau. Pirmojoje asmenybės atskleidimui nebuvo tiek laiko, šioje knygoje laiko daug - knygos tėkmė juda per daugelį metų todėl yra kada plėtotis, evoliucionuoti, keistis.... Žmogaus (Ryto) virsmas sąlygojant aplinkybėms meistriškai atvaizduotas. Būtent to pasigesti galima šiuolaikiniuose ,,trumpametražiuose'' romanuose kur metražas trumpas ne tik puslapių skaičiumi bet ir istorijos apimtimi.

Iki pat pabaigos buvo itin malonu skaityti, tokio pat malonumo linkiu ir Jums. O jeigu Jums patiks pabaiga tai tas malonumas gal ir didesnis bus :)

Malonaus skaitymo! =)
Emilija