2016 m. spalio 20 d., ketvirtadienis

,,Martinas Idenas"






,,Martinas Idenas"


Džekas Londonas


1964 m. (originalas išėjo 1909 m.)
382 psl.
ISBN nesuteiktas 




Džeko Londono kūriniai ne juokas..... Perskaičiusi šią knygą įsitikinau kokio įstabaus intelekto buvo šis žmogus. Tam kas aprašyta šioje knygoje, toms diskusijoms kurios verda veikėjų lūpomis.... Atskleisti tiek skirtingų nuomonių pagrįstų įvairiomis filosofinėmis ir kitų mokslų teorijomis reikia tiek gilių visapusiškų žinių kad retas šiuolaikinis profesorius pajėgtų tokią gausos įvairovę išpildyti.

Tai ketvirtoji Džeko Londono knyga kuri pakliuvo man į rankas. Chronologiškai tai jauniausioji iš mano skaitytų. Visgi minties vystymo aspektu tai brandžiausioji. Gal autorius taip giliai pasikapstęs norėjo toliau kiek lengviau atsikvėpti pats ir duoti atsikvėpti skaitytojams? :)

Pusė knygos vos ne vos stūmiausi....kiek už vidurio pradėjo įdomėti ir tada jau geometrine progresija! O pabaiga (dovanokite už pasakymą) užtrenkė negyvai. Galėjo būti daug įvairių pabaigų atsižvelgiant į Martino Ideno gyvenimą ir patirtis, bet autoriaus pasirinktoji nuvilianti. Nors ir logiškai išplaukia iš gyvenimiškų aplinkybių, visgi antireklama lavinimuisi ir savišvietai.

Autorius kruopščiai atvaizduoja žmogaus sąmonės lavėjimą ir požiūrio kismą kuomet žmogus (eilinis darbininkas) susidomi kultūra ir pradeda skaityti knygas, mokytis, lavintis, domėtis taip kruopščiai kaip iki tol dirbo.

Nors ir nusivylusi autoriaus pasirinkta pabaiga visgi pasitvirtinau sau, kad Džekas Londonas vienas mano mėgstamiausių rašytojų. Talento visapusiškumu gal net lenkiąs Žiuli Verną..... Ypatinga knyga!  ,,Martinas Idenas" yra tikrai ypatinga knyga.


Malonaus kaitymo! =)
Emilija