2020 m. rugsėjo 16 d., trečiadienis

,,Mamos, nemokančios mylėti"

 

 

 

,,Mamos, nemokančios mylėti"


 Susan Forward



 
 
2020 m. (originalas 2013 m.)
 320 psl.
 ISBN 978-5-415-02582-4

 
Ketvirtoji knyga iš mano susidaryto sąrašo apie vaikų auginimą (
,,Anger Management for Parents", ,,How to stop losing your sh*t with your kids'', ,,Peaceful Parents, Happy Kids", ši ir ,,Raising good humans").

Manot nelabai tinka į šį sąrašą? Tuoj viską paaiškinsiu kaip čia nutiko :) Tai vienintelė iš sąrašo, kurią pirkau prieš tai gerai nepasidomėjusi. Perskaičiau pavadinimą ir pamaniau, kad būtų įdomu sužinoti ką gi dr. S. Forward rekomenduoja daryti, kad nebūtų moterys nemylinčios mamos, kaip gi atrodo toji mylinti? Pasirodo knyga ne apie tai :) 

Visgi, ji pasirodė esanti pakankamai naudinga būti palikta šiame sąraše :) Kol neperskaičiau, nenumaniau kiek daug visokio elgesio sukuria vaike meilės stygių.  Ir pasirodo tas jausmas sunkiai taisomas ar net neužtaisomas visai. Daugelis moterų iš savo mamų yra patyrę vienokio ar kitokio šioje knygoje aprašomo elgesio, dalis net nemano (o gal nedrįsta sau prisipažinti), kad jų mamos pakliūna į šį sąrašą. O kadangi, pasak psichologų tai patvirtinusių empiriniais duomenimis, su vaikais elgiamasi kaip buvo elgtas su mumis pačiais, yra svarbu žinoti, kokias pasekmes kuris elgesys kuria, nes automatinį elgesį pakesiti galima tik stiprios valios pastangom.

Autorė dažnai knygoje užsimena, kad kalba eina ne apie motinos kaltinimą ir teisimą, o apie tai kaip užaugusiai dukrai gyventi su tuo kaip ji augo turėdama tokią motiną. Autorė atkreipia dėmesį, kad motinos nemokančios mylėti tokios tapo ,,ne iš gero gyvenimo" - jų irgi nemokėjo mylėti. Kai kurios motinos net nesuvokia kažką blogo darančios, tad nutraukti per kartas slenkančią nemeilę galima tik suvokiant kokie veiksmai ir poelgiai sukurią nemeilę, kad jų aktyviomis pastangomis būtų galima išvengti.

Šia knygą vertinu kaip nuostabią prevencinę priemonę saugant savo dukteris nuo netyčinės nemeilės iš jos mamos. Ši netyčinė nemeilė kai kurioms mamoms bus toli ir gal net nevisai suvokiama, tačiau mamoms, kurios vaikus augina vienos ar su sunkaus būdo partneriu, su finansiniais sunkumais ar kitais kasdieniais stresoriais (įskaitant ir nuosavą mylėti nemokančią motiną) - šių mamų netyčinė nemeilė laukia už kasantro kampo... Nežinant lengviau netyčia suklysti, todėl geriau žinoti :)

Knygoje daug citatų iš moterų asmeninės patirties, šios citatos nei kiek mažiau vertingos nei psichiatrės komentarai. Knyga apie mamas dukroms, bet manau didele dalimi taikytina bet kuriuo šeiminiu deriniu (mama - sūnus, tėtis - dukra, tėtis - sūnus).


Malonaus skaitymo! =)

Emilija