2021 m. sausio 1 d., penktadienis

,,Apie sielos ramybę"

 


 

 ,,Apie sielos ramybę''  

 

Lucilijus Anėjus Seneka  

 

2007 m.  (orig. 63 m.)
200 psl.
 
Vertė: D. Dilytė
 
ISBN 9986-16-529-6
 

 

,,Apie sielos ramybę" pradėjau skaityti prieš kelerius metus, greit skaitėsi, buvo įdomu, bet kažkaip netyčia neperskaityta pasiliko nuošaly ir dabar paėmus knygą pamaniau jog kurkas vertingiau bus jei pradėsiu iš naujo. Ir perskaičiau visą nuo pradžių. Ją perskaityti net ir vieną kartą matyt nepakanka :)

Praktinė filosofija. Aš ko gero būten taip apibūdinčiau šią knygą. Seneka vadinamas stoiku. Į filosofines kryptis nesu įsigilinus, tačiau manau man ši patiks bene labiausiai - visko pagrindas yra rami siela. Filosofas kalba apie tai kas yra laimė, išminčius, dorybė, gėris, blogis ir kaip šios sąvokos siejasi. Momentais skaitant net baisoka, kai skaitau prieš du tūkstančius metų parašytus tekstus apie tas žmonijos ir žmonių ydas, kurios šiuo metu ėda visuomenę (pvz. perdėtas vartojimas), kurios autoriaus nuomone amžiais ėda žmonių ramybę. Du Tūkstančiai metų ir žmonija neišmoko būti geresnė.... Liūdnoka.

Autoriaus tekstai suskirstyti į temas: apie sielos ramybę, apie poilsį, apie laimingą gyvenimą, apie gyvenimo trumpumą, apie apvaizdą, apie išminčiaus tvirtybę. Knyga išties praktiška ir gera tuo, kad knygoje pristatomos vertybės yra visiems prieinamos. Atidžiam skaitytojui manau užtektų vienos šios knygos, vietoj daugybės savipagalbininkų prištampuotų knygų.

Aš šią knygą ketinu pasilikti arti. Kartas nuo karto atskiras pastraipas paskaityti, prisiminti, pagalvoti - įprasti taip gyventi.  


Malonaus skaitymo ir ramosios sielos! :)
Emilija