2020 m. rugsėjo 13 d., sekmadienis

,,Nusikaltimas ir bausmė"

 


 ,,Nusikaltimas ir baismė"


Fiodoras Dostojevskis

 

2017 m. (orig. 1866 m.)
Audio knyga. Laikas 22:02:11
Skaitė: Mark Nelson

 

„Nusikaltimas ir bausmė“ laikomas vienu žymiausių rusų rašytojo Fiodoro Dostojevskio romanų ir vienu rusų literatūros šedevrų. Toks apibūdinimas labai iškelia lūkesčius. O kas aukštai kyla, tas žemai leidžiasi. Labai aukštai iškelti lūkesčiai deja nebuvo patenkinti. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl nemėgstu daug domėtis apie knygas prieš jas skaitydama. Išankstinės žinios (net kai tai ir ne kūrinio detalės), jei visai ir nesugadina, tai dažnai bent apgadina skaitymo malonumą.

Tai romanas apie protingą žmogų, jo (neaišku kiek sąmoningą) prastą pasirinkimą ir vidinę būseną paskui. Tiek paprastai žinoma apie šią knygą. Bet tai yra ne tik psichologinis romanas apie žmogžudį, tačiau ir istorinis romanas apie XIX a. pirmosios pusės Rusiją: namai, apdarai, visuomeninės vertybės, žmonių santykiai, žmonių gyvenimo būdas. Man šis romanas savo istoriniu paveikslu kur kas įdomesnis nei kad žmogžudžio psichologija.

Tai trečioji Fiodoro Dostojevskio knyga mano skaitytųjų sąraše (kitos dvi ,,Baltosios naktys" ir ,,Idijotas"). Ir net negaliu pasakyti kuri patiko labiausiai, nes jos visos skirtingos. Tiek skirtingos, kad negaliu sulyginti.

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Crime and Punishment"  (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). Nuostabiai audio knygoms tinkantis skaitovo balsas! 


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija