2019 m. kovo 27 d., trečiadienis

,,Laikas iš antrų rankų"

 


 ,,Laikas iš antrų rankų"


Svetlana Aleksejevič


2016 m. (orig. 2013 m.)
424 psl.
ISBN 978-609-427-244-8


„Laikas iš antrų rankų“ – baigiamoji 2015 m. Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič  ciklo „Utopijos balsai“ knyga. Gavau knygą dovanų. Pati vargu ar būčiau pirkus. Bet kad jau gavau dovanų iš žmogaus, kuris mano skonį knygoms gan gerai nuspėja, tad paėmiau skaityti. O kad būčiau žinojus ką rasiu.... Tokia lengva ranka nebūčiau sėdus prie knygos. 

Apie sovietinį gyvenimą teko girdėti ir skaityti lietuvių autorių literatūroje (pvz. Vytauto Ažušilio darbai). Buvo blogų dalykų. Bet čia....Viena žinoti, kad buvo blogai, žinoti, kad vyko žiaurumai, bet visai kas kita yra skaityti tikrų žmonių tikrus prisiminimus. Sunkiai skaičiau knygą. Neramiai gyvenau kol skaičiau. Bet džiaugiuosi perskaičius, džiaugiuosi sužinojus daugiau apie sovietinį laikotarpį ne iš penkioliktų, bet iš antrų (?) lūpų.

Poroj vietų užsimenama apie lietuvius. Ne patys dorovingiausi poelgiai paminimi, bet džiugu, kad lietuviai buvo matomi, kaip nepasiduodanti tauta. Maskvietis nesuprato, kodėl kolega įspėjo Lietuvoj per komandiruotę saugotis, juk visi Tarybų sąjungoj broliai. Maskvietis gyveno utopinėj aplinkoj.

Knygų ciklą ,,Utopijos balsai" sudaro penkios knygos: „Karo veidas nemoteriškas“ (1985), „Paskutinieji liudytojai“ (1985), „Cinko berniukai“ (1989), „Černobylio malda“ (1997) ir „Laikas iš antrų rankų“ (2013). Labai norėčiau perskaityti jas visas, tik nežinau ar užteks jėgų visoms šiose penkiose knygose išlietoms kančioms.

 
Linkiu greito skaitymo! Stora knyga su daug liūdesio, geriau ją pereiti greit...

Emilija