2020 m. liepos 23 d., ketvirtadienis

,,Černobylio malda"

 


 ,,Černobylio malda"


Svetlana Aleksejevič


 

 

2019 m. (orig. 1997 m.)
256 psl.
ISBN 978-609-01-2171-9

 

Man prireikė pusės metų, kad prisiruoščiau skaityti šią knygą. Jau skaičiau viena S.Aleksejevič knygą iš tos pačios serijos (,,Laikas iš antrų rankų"), todėl galėjau įsivaizduoti kas laukia - grynas neišgrąžintas gyvenimas. O kai tas gyvenimas apima Černobylio katastrofą...na, prireikė daug laiko nusiteikti, bet pagaliau perskaičiau.

Knygos pradžioje pristatomi istoriniai faktai, o toliau Baltarusijos žmonių patirtys. Pirmas skyrius itin sunkus. Tai kas nutiko Černobylyje lyginama su karu. Ir tikrai pelnytai.

Prisiminimai knygoje surinkti iš įvairiausių žmonių: katastrofos vietą valiusių vyrų, šių vyrų žmonų, darbininkus prižiūrėjusių kareivių, net aukšto rango komunistų partijos nario, kurio pasisakymas rodo kokia visgi į hierarchiją ir paklusnumą, o ne į liaudies gerovę orientuota komunizmo politika.

Sunki knyga. Labai sunki. Pradėjusi skaityti, naktimis pradėjau sapnuoti košmarus, tad stengiausi kuo greičiau baigti. Trys košmariškos naktys, bet nei kiek nesigailiu. Žinojimas to kas vyko yra vertas kelių košmariškų naktų.

Nežinau kodėl nustebau, bet nustebau....nustebau kiek panašus tai kaip buvo valdoma informacija po Černobylio į tai kaip valdoma informacija apie Covid-19 virusą, kuomet politiniai interesai ima viršų prieš mokslines žinias. Kada gi žmonės pasimokys.... o gal ir nepasimokys. Šiuo metu skaitau Senekos knygą parašytą prieš du tūkstančius metų, o aprašomos žmonių ydos visiškai tos pačios....


Linkiu ramybės skaitant...
Emilija


-----

Knygų ciklas ,,Utopijos balsai": „Karo veidas nemoteriškas“ (1985), „Paskutinieji liudytojai“ (1985), „Cinko berniukai“ (1989), „Černobylio malda“ (1997) ir „Laikas iš antrų rankų“ (2013).