2020 m. gegužės 8 d., penktadienis

,,Ilga kaip šimtmečiai diena"

 


,,Ilga kaip šimtmečiai diena"


Čingizas Aitmatovas

 

 

1983 m. (orig. 1981 m.)
334 psl.
ISBN (nesuteiktas)

 

Vienas tiksliausių knygos pavadinimų, koks man yra pasitaikęs :) Viena diena, kurioje sutelpa kelių šeimų gyvenimai, kelių šimtmečių legendos ir nenusakomos apimties kultūrinis ir technologinis atotrūkis.

Knyga parašyta prieš 1981-us metus - šaltojo karo "smagumai" nesibaigę, o autorius vaizduoja JAV ir Rusijos draugystę. Pasirodo net rašytojams norisi politinės taikos ir ramybės. Jei nepavyksta realybėj, tai bent vaizduotėj...

Čingizas Aitmatovas - kirgizų rašytojas. Mano literatūrinės (o taip pat ir turistinės) kelionės manęs į tą kraštą dar nuvedę nebuvo. Įdomu paskaityti kažką naujo: apie dykumą kurioje sninga, kupranugarius ir legendas, kokių net įsivaizduoti negali nematęs tos gamtos.

Sunkoka skaityti (šiaip ar taip toji ilgoji diena yra laidotuvės). Knyga prisismelkusi sovietinio persekiojamo žmogaus liūdesio, bet tuo pačiu ir įkvepianti žmonių gerumu ir ryžtu. Nelabai suprantu kaip ši knyga 1981-aisiais metais buvo leista išleisti Sovietų Sąjungoje.... :/ Gerai kad pavyko! Tik stebina, nes valdžios neliaupsina, švelniai tariant...

,,Ilga kaip šimtmečiai diena" manau ne kiekvienam skoniui....tiktų gal tiems kas mėgsta istoriją ir mokslinę fantastiką :)


Malonaus skaitymo! :)

Emilija