2020 m. gegužės 8 d., penktadienis

,,Frankenšteinas''

 

 


 ,,Frankenšteinas"

 

Meri Šeli

 

 

2013 m. (orig. 1965)
249 psl.
ISBN 978-9955-23-653-5

Viena iš plačiausiai populiariojoj kultūroj minimų knygų - o tiksliau, plačiai paplitęs pabaisa Frankenšteinas. Keista, bet taip sakydami ir suklydo ir pataikė - Frankenšteinas tikrų tikriausias monstras, tačiau Frankenšteinas ne sukurta būtybė, o jos kūrėjas.

Skaitydama pakraupau koks baisūnas yra ponaitis Frankenšteinas, ir to pasėkoje jo sukurtos būtybės kančia nenusakoma. Nors... kita vertus Meri Šeli pavyko ją nusakyti itin išsamiai.

Kuomet istorija pasakojama iš Frankenšteino pozicijos, jis vargšas, kuris kenčia, o jo sukurta būtybė siaubūnas žvėris naikinantis visa kas papuola po ranka. Įprastas narcisistinių žmonių požiūris - dėl visų blogbių aplink sav kaltinti kitus. Patyrus istoriją iš būtybės pusės pamatom koks žiaurus buvo Frankenšteina (ir daugelis kitų) ir kaip sunku buvo būtybei išgyventi.

Šioje knygoje gėris ir blogis vargiai atskiriamas - nėra gero ir blogo veikėjo, nėra herojaus ir piktadario. Šios knygos skaitymas yra nepakartojama progra apsvarstyti visuomenės vertybių ir asmeninės atsakomybės reikšmę. Ši knyga iš esmės yra apie tai, kas nutinka jei esi vienas ir niekieno nemylimas, net to, kuris atvedė tave į pasaulį.

Rašant lenda mintys į galvą apie tai kas rašoma vaikų auginimo knygose. Apie vaikus besijaučiančius apleistus, nepastebėtus, nemylimus ir viso to pasekmes. Ši knyga tai sutirštintų spalvų paletė parodanti iš kur atsiranda ''blogi'' žmonės - jie atsiranda iš nemeilės.

Man šią knygą buvo sunku skaityti, nes labai greitai pradėjau nekęsti ponaičio Frankenšteino. Tai ko gero pirmas knygos herojus, kurio nekenčiau, kuris sukėlė tokias emocijas, jog kilo mintis kad galiu nekęsti knygos veikėjo. Buvo sunku skaityti, bet nepaprastai džiaugiuosi ją perskaičiusi. Linkiu ir Jums perskaityti!


Malonaus skaitymo! :)
Emilija