2015 m. kovo 30 d., pirmadienis

,,Pasižadėję''








,,Pasižadėję"



Elizabeth Gilbert



2010 m. (originalas išėjo 2010 m.)
272 psl.
ISBN 978-5415-02-176-5


,,Pasižadėję" - tai Elizabeth Gilbert ikiantravedybinis dienoraštis. Išsamus dienoraštis! (,,Valgyk, melskis, mylėk" tęsinys). Elizabeth buvo prisiekusi daugiau netekėti, bet valdininkiškos taisyklės padarė savo - teko ištekėti. Iki oficialios ceremonijos Elizabeth turėjo beveik metus ir tą laiką naudojo "susitaikymui su likimu" (tik taip galima pavadinti jos jauseną supratus, kad turės vėl ištekėti).

Susitaikymo procesas buvo ilgas ir sudėtintas, su daug (daug!) literatūros analizavimo. Stengdamasi surasti savastį neišvengiamybėje, Elizabeth gilinosi į įvairius santuokos aspektus. Aprašiusi savo jausmus, savo atradimus ir susisteminusi tai į vieną ''krūvą" išėjo puiki knyga apie santuoką, jos prasmę bei reikšmę visuomenėje ir sieloje.

Koks puikus kūrinys ši knyga bebūtų, jo išeiga nėra laimės receptas. Tai vieno žmogaus patirtis, kurį tam tikras konkretus subjektyvus žinojimas išlaisvino. Tikrai ne daugelis taip bijo ir vengia santuokos fakto kaip tai darė Elizabeth. Tačiau jos paieškos ir klajonės po sielas ir laiką (turiu mintyje ne ezoteriką ir keliones laiku, o pokalbius su tekėjusiomis moterimis ir santuokos istoriją kultūriškai bei teisiškai) pristato santuoką taip kaip joks vienas žmogus negali apsakyti. Autorė surinko ir susistemino begalę informacijos apie santuoką ir pateikė suprantama kalba moteriai (jei įdomu tinka ir vyrui, bet daugiau vertės moteriai) ne mokslininkei, ne tai kuriai santuoka tyrimo objektas, o tai kuriai santuoka gyvenimo kelias.

Informacija pateikiama nuosekliai tam kas vyko autorės gyvenime, todėl jaučiamas virsmas, dvejonių augimas, nusiraminimas, svarstymai ir galiausiai išrišimas. Tai geriausia ką girdėjau + skaičiau + mačiau apie vyrus ir moteris siekiančius darnos santykiuose. Manau ši knyga tinka ir tekėjusioms, ir netekėjusioms, ir norinčioms tekėti, ir nenorinčioms tekėti. Tai knyga norinčioms geriau suprasti save ir savo jausmus santuokos klausimu.


Malonaus skaitymo :)
Emilija