2017 m. spalio 23 d., pirmadienis

,,Puikybė ir prietarai"






,,Puikybė ir prietarai"



Džeinė Ostin




1813 m.



Dar viena iš tų klasikinių knygų, kurias visi žino, bet niekas neskaito. Tai štai, pavyko perskaityti! :) Ne pirma Džeinės Ostin (orig. Jane Austen) knyga mano skaitytų sąraše (jau skaityti ,,Įtikinėjimas", ,,Mensfildo parkas", ,,Protas ir jausmai"), tačiau pati geriausia tarp autorės romanų. Tą ,,pati geriausia" čia reikėtų vartoti atsargiai, nes (mano skaitytos) Džeinės Ostin knygos yra tokios vienodos, kad kartais net sunku tęsti, nes atrodo jau ir taip žinau kas bus.

Ir štai ,,Puikybė ir prietarai" nustebino. Atsižvelgiant į tai, kad kūrinys pasirodė  1813 m., pagrindinė veikėja Elizabeta (orig. Elizabeth) yra moters tvirtumo ir sąmoningumo viršūnė laužanti visas normas. Net šiais laikais, kurie moterims porų santykiuose yra jau palankūs, tokių moterų kaip Elizabeta yra reta. 

,,Puikybė ir prietarai" ne pirmoji Džeinės Ostin knyga, tad bendras jos aprašomo laikmečio kontekstas mano smegenyse jau stabilizavosi kaip ,,normalus tam laikmečiui" ir štai pasirodo Elizabeta. Dažnai moterys (gal ir vyrai :) aš moteris, tai apie moteriškas savijautas ir kalbu) pagalvoja: ,,O jei būčiau žinojusi, būčiau kitaip dariusi!" - jei paauglystėje perskaitytų šią knygą, žinotų daugiau ir gal tektų gailėtis mažiau užaugus.


Mano skaityta knyga buvo skaityta ausimis :) LibriVox.org puslapyje legali nemokama audio knyga anglų kalba ,,Pride and Prejudice". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija