2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

,,Aš esu legenda"






,,Aš esu legenda''

Richard Matheson



2007 m. (originalas išleistas 1954 m.)
208 psl.
ISBN 978-9955-700-25-8


,,Aš esu legenda" po 2007-ųjų retam kam nežinomas pavadinimas dėl šio pavadinimo filmo. Vis gi filmas ir tikrasis kūrinys turi mažai ką bendro. Bendrumus galima būtų apibūdinti trim punktais: Robertas Nevilis, mergina, šuo. Tačiau tikrojoje istorijoje net ir jie nebuvo tokie kaip perteikta filme.

Robertas vienintelis žmogus jam žinomoje aplinkoje. Dieną jis saugus, o naktimis saugosi nuo atgyjančių vampyrų. Šiais laikais vampyrų istorijos nuvalkiojo šio padaro baisumą ir įstatė vampyriškasias istorijas į tam tikrus rėmus - taip jos tapo ,,vampyriškomis" :) vis gi reiktų pastebėti, kad šioje knygoje vampyrai nėra mums įprasti vampyrai iš holivudinių filmų.

Kodėl tai neįprasta vampyrų istorija? Todėl, kad tai nėra istorija apie vampyrus. Tai istorija apie mums pažįstamos visuomenės paskutinį atstovą dviejų skirtingų visuomenių kaitos sandūroje. Jie nėra neprotingi ar bereikalingai agresyvūs. Jie nauja visuomenės rūšis siekianti išgyventi.

Robertas nėra didvyris ar ypatingai protingas vyras. Jis tiesiog žmogus, kuris vienaip ar kitaip išliko gyvas. Autorius aprašo kaip bėgant laikui keičiasi žmogaus vidus, sąmonė - kaip neišvengiama vienuma paveikia žmogaus esybę.

Autorius nepalaiko nei vienos nei kitos pusės. Jis tik aprašo. Tai malonu iš rašytojo pusės :) Bent man asmeniškai labai nepatinka, kai rašytojai perša savo nuomonę apie įvykius. Rašai istorija tai parašyk ją tokią, kad skaitytojai patys pažintų tai ką nori perteikti, o ne kartok jiems tiesiogiai. Geras rašytojas tai sugeba :)

Knygą skaičiau po to kai pažiūrėjau filmą. tiesą sakant tik dėl filmo sužinojau apie knygą. Mane nustebino tai, kad filmo kūrėjai daug vertės atėmė iš knygos. Skaitant knygą [vampyrai] vis priverčia nusišypsoti :) tačiau visa kita taip realu ir gilu. Esu tikrai sužavėta autoriaus, kaip rašytojo, talento ir minčių unikalumo, kad bijau jog pradedu jau tiesiog liaupsinti knygą :)

Nuotykiai (ne itin džiaugsmingi, bet nuotykiai), vienatvė, socialinė santvarka, viltis, realybė. Knyga tikrai gera :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Rozmari kūdikis"






,,Rozmari kūdikis''

Ira Levin



1999 m. (originalas išleistas 1967 m.)
189 psl.
ISBN 9955-01-003-7


Pradėkime nuo to, kad tai siaubo knyga. Tai pirma šio žanro mano skaityta knyga. Buvo tikrai baisu :) Daug įtampos, daug nežinios kuo galima pasitikėti kuo ne... Bet nenusivyliau.

Veiksmas rutuliojasi apie moterį vardu Rozmari. Ji turi vyrą, sutuoktiniai persikelia į naujus namus, pradeda lauktis vaikelio, tačiau prasidėjus nėštumui pradeda vykti keisti dalykai: sveikata blogėja, o gydytojas nenori padėti, net gi sako, kad tai normalu; pamažu atitolsta draugės; kaimynai kone apsigyvena pas Rozmari ir jos vyrą; o mylimas vyras visai nereaguoja į jos baimes.

Veikėjų charakteriai sukurti detaliai. Siužetas gyvas su detektyviniais elementais. Atomazga įspūdinga! Viso kūrinio metu pamažu auginama įtampa. Visas siaubas kaip tik iš jos ir yra - šlykštybių, kokių gausu šiuolaikiniuose siaubo filmuose, šioje knygoje nėra. Tad ji tinka visiems kam patinka adrenalinas :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija