2010 m. rugpjūčio 1 d., sekmadienis

Trilogija ,,Išlikimas''

Trilogija ,,Išlikimas''
Vytautas Ažušilis



,,Buhalteris'': 2004 m.; 664 psl.; red.: M.Staskevičienė; ISBN 9986-635-69-1
,,Finansininkas'': 2005 m.; 480 psl.; red.: M.Staskevičienė; ISBN 9986-635-68-3
,,Mokslininkas'': 2005 m.; 608 psl.; red.: M.Staskevičienė; ISBN 9986-635-67-5

,,Išlikimas'' tai keturių tomų romano ,,Auksinis Sakalas'' tąsa, pagrindinio veikėjo Sakalo Auksinio gyvenimo tąsa iki paskutinių dienų.

Autorius šį romaną išskirstė ne pagal Lietuvos gyvenimo įvykius (veiksmas vyksta II-sios Sovietinės okupacijos ir Nepriklausomybės atgavimo metais), tačiau remdamasis reikšmingiausiomis Sakalo gyvenimo dalimis - įsidarbinimas buhalteriu, puikiai įsisavinusio finansinius reikalus veikėjo tapimas finansininku ir galiausiai perėjimas į akademinę veiklą.

Šiame kūrinyje daugiau, nei ,,Auksiniame Sakale'', autorius dėmesio skiria okupacijoje gyvenančio ir laisvės trokštančio žmogaus emocinei būsenai, tam, kaip ši būseną veikią jo kasdienybę. Nemažai dėmesio skiriama ir ,,tautos išdaviko'' ir ,,laisvės siekėjo'' santykiui. Puikiai ir taip atrodo suvokiame, jog parsiduodantieji okupantams buvo blogi, o kovojantys už laisvę geri, tačiau knyga atskleidžia, kad ne visuomet tai galima išskirti kaip ,,balta'' ir ,,juoda'', kad kartais nenuovokių (ar nenorinčių suvokti) žmonių ,,baltas'' elgesys yra juodesnis už pačią naktį.

Net jei nesate mėgėjas skaityti, šia knygą (o tiksliau, visas septynias knygas apie Sakalą Auksinį ) verta perskaityti vien tam, kad pažintumėte praėjusio amžiaus Lietuvą, ji padeda suprasti, kodėl šiandiena Lietuvoje yra tokia, kokia yra. Kūrinys padeda suprasti daugelį šalyje vykstančių procesų.


Malonaus skaitymo :)
Emilija