2010 m. rugpjūčio 1 d., sekmadienis

,,Trys mėnuliai''





,,Trys mėnuliai''
Vytautas Ažušilis




1999 m.
240 psl.
red.: M.Staskevičienė
ISBN 9986-635-10-1


Vienu žodžiu neapibūdinsi šios knygos žanro. Čia jau visas rinkinys - pirmame skyriuje fantastika, antrame - ištraukos iš romano, trečiame - novelės ir apsakymai, ketvirtame - satyra, penktame - eilėraščiai.

I-as skyrius. Fantastika. Pateikti trys trumpi apsakymai: Trys mėnuliai, Naktinis seansas, Velnias ir Angelas. Nors juos skaičiau jau prieš kurį laiką, pirmuosius du ir dabar galėčiau gan smulkiai papasakoti. Vytautas Ažušilis turi puikų talentą fantastiniams kūriniams. Nors kai kalbame apie fantastiką, tikriausiai tiksliau būtų sakyti, kad jis turi įspūdingą vaizduotę :)

II-as skyrius. Ištraukos iš romano. Baisu nusivylimas. Baisus todėl, kad tą romaną ir taip esu įsigijusi, beprasmiškai sumokėta už pusė aprašomojo leidinio :) Iš principo gal ir nebloga mintis įdėti šiek tiek ištraukų iš būsimo romano - kaip nemokamas kąsnelis paragauti prieš įsigyjant produktą, bet ir tokiu atveju nepasisekė, nes parinkti skyriai gerokai ištraukti iš konteksto.

III-as skyrius. Novelės ir apsakymai. Šiame skyriuje autorius siūlo keturis kūrinėlius - tai trumpi gyvenimiški vaizdeliai. Malonūs paskaityti, galvelę pailsinti :)

IV-as skyrius. Satyra. Pateikta keletas trumpų kūrinėlių, patarlių, minčių ir paradoksų. Reiktų pastebėti, kad satyroje autorius griežtokas...

V-as skyrius. Eilėraščiai. Šešios jausmingos poezijos dovanos nuo autoriaus. Eilėraščių tematika orientuota į tėvynę, į žmogaus vidų - jaunesniajai kartai gal kiek ir pabodusi, dėl populiaraus kalimo į galvą apie sovietmečio skriaudas...bet Vytauto Ažušilio eilėraščiai neturi tos perdėtos pagiežos. Net eilėraštis, kuris vadinasi ,,Tremtinys" neturi savyje perdėto pagiežos ir skausmo jausmo. Savo žinią eilėrašti perduoda ir be dirbtinio įspūdžio, kaip tik tas natūralus liūdesys ir yra tai, kas perduoda nuotaiką, tačiau nesukelia atstūmimo eilėraščiui, kaip vienam iš ,,sovietinių skriaudų" tematikos kūrinių.


Malonaus skaitymo :)
Emilija