2010 m. rugpjūčio 1 d., sekmadienis

,,Erkiulio Puaro Kalėdos''




,,Erkiulio Puaro Kalėdos''

Agata Kristi





2002 m.
234 psl.
ISBN 9986-833-30-2


Kažkada seniai per televiziją rodydavo detektyvinius filmus, kuriuose slypėdavo painios intrigos ir jas spręsti buvo kviečiamas belgų detektyvas Erkiulis Puaro. Dievinau tuos filmus, kiekvieną savaitę laukdavau vis kito. Buvau girdėjusi ir apie rašytoją Agatą Kristi, kuri ne va tai buvo neprilygstama paslapčių kūrėja. Prieš kurį laiką sumaniau, kad reikia giliau apsišvieti visuomenės aukštai vertinamose literatūros srityse - viena tokių yra detektyvai, kuriuos pasauliui pateikė A.Kristi. Kodėl A.Kristi pirmoji? Ir kodėl pirmiau nei Šerloko Holmso kūrėjas? O gi todėl, kad nežinojau nei vieno tos autorės kūrinio. Kaip nustebau sužinojusi, kad Erkiulis Puaro yra A.Kristi literatūrinis kūdikis?! :) Taip jau pasitaiko, kai vaikystėje filmai pirmauja prieš knygas :D Pasidarė net truputį gėda, kad nežinojau, jog mano numylėtas detektyvas atgijo garsiausios detektyvų rašytojos rankose, tačiau šią klaidą ketinu ištaisyti su kaupu ir štai mano pirmoji perskaityta Erkiulio Puaro istorija. :)

Knyga tiesiog prarijau vienu kąsniu :D Ji apie didelę šeimą, kurią valdo turtingas, tradicinių pažiūrų ir griežtas tėvas. Vaikų asmenybės itin spalvingos, tad gyvenimas šeimoje nepaprastai įvairialypis. Senas tėvas Kalėdoms susikviečia pabirusią po pasaulį šeimą ir gausą svečių priėmusiuose namuose įvyksta tragedija. Kiekvienas iš šeimos narių dar prieš Kalėdinį susitikimą turėjo motyvų tapti nelaimės iniciatoriumi, o susirinkus visiems po vienu stogu, tie motyvai dar labiau sustiprėjo. Autorė puikiai atskleidžia charakterius ir tų charakterių atsiradimo aplinkybes vaikystėje. Nupasakodama ta patį įvykį iš kelių asmenų požiūrio taško, A.Kristi sukuria gyvą ir gyvenimišką šeimos dramą.

Istorijos gyvumą, tikroviškumą įtvirtina tai, kad visoje istorijoje nėra jokių neaiškių faktų - iš niekur neatsiranda jokie nauji įrodymai ar aplinkybės. Nuo pat istorijos pradžios autorė nuolat skaitytojui sufleruoja bylos baigtį ir ją tikrai galima įspėti. Aš labai mėgstu pasukti galvą, dievinu galvosūkius, tad tuo pačiu ir detektyvinės istorijos man prie širdies, tad nuoširdžiai stengiausi įspėti, kuris kaltas dėl šeimą sukrėtusios tragedijos. Iki atomazgos nebuvau tikra, tačiau jau nuo vidurio knygos įtariau nusikaltėlį. Tai mane ypač sužavėjo. Kodėl? Nes Erkiulio Puaro bylos tyrimas yra visapusiškas - jis nieko neatmeta ir kai jau atrodo, kad tas kurį įtariu skaitydama ir bus kaltasis, Erkiulis Puaro pateikia naują ankstesniais įrodymais ir naujais pastebėjimais paremta bylos tyrimo kryptį. Kai pradėjau skaityti, tiesiog negalėjau sustoti, kol nesužinojau kas yra nusikaltėlis. Puikus skaitinys atostogoms! :)

Agata Kristi tituluojama detektyvų karaliene. Erkiulio Puaro Kalėdos tuo abejoti neleidžia. :)

Malonaus skaitymo :)
Emilija