2010 m. rugpjūčio 1 d., sekmadienis

,,Dubleriai''





,,Dubleriai''
Vytautas Ažušilis





2003 m.
320 psl.
red.: M.Staskevičienė
ISBN 9986-635-64-0


Fantastinis romanas apie Didįjį pasaulio protą. Mokslininkas fizikas siekia sukurti Didįjį pasaulio protą, deja jo eksperimentas pranoksta visus lūkesčius ir virsta sąmoninga intelektualia būtybe. Taigi Didysis pasaulio protas ne toks jau ir didis, o egoistiška, piktadariška būtybė.

Autorius labai gražiai perteikia mokslininko gyvenimo kasdienybę, mokslui atsidavusio žmogaus socialinių santykių peripetijas. Sakoma, kad meilė įveikia visas kliūtis, tačiau dažna realybė rodo, kad žmogaus baimės ir silpnybės sutrukdo. Šiame kūrinyje V. Ažušilis vaizdžiai, tačiau ne tiesmukai, pagrindžia šią idėją. Knygos veikėjus veda jausmai, aistra ir baimė. Vieni sugeba baimę nugalėti, kiti kankinasi savo aistrose. Mokslininko Igno ir jo mylimosios Julės santykiai aprašyti labai nuosekliai ir tikroviškai. Tai leidžia neatitrūkti nuo realybės skaitant apie kitas planetas ir piktadariškus mokslo išradimus.

Fantastika kūrinyje užima didelę dalį, tačiau ji daugiau paralelė realybei. Tiesą sakant dalis fantastikos ir yra apie paraleles :) Egzistuoja paralelus pasaulis, kuriame kiekvienas gyvas Žemės padaras turi savo dublerį, su kuriuo yra susijęs gyvybės gija. Igno išradimas įgavęs sąmonę atrandą minėtą ryšį ir ima valdyti šias gijas.

Kūrinyje daug meilės, mistikos, pavydo, intrigų - geras kūrinys lengvam poilsiui su knyga :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija