2012 m. gegužės 11 d., penktadienis

,,Industrinės civilizacijos socialinės problemos''





,,Industrinės civilizacijos socialinės problemos''


Elton Mayo


1945 m.
176 psl.
ISBN (ant mano skaityto leidimo nepateiktas)




Tai vienas iš klasikinių vadybos ir administravimo traktatų. Mokslinė anglų kalba nuo šios knygos laikų yra gerokai pakitusi, tad skaityti nebuvo lengva. 

Knygoje detaliai pristatomas E. Mayo atliktas eksperimentas. Originaliai buvo planuota ištirti darbuotojų patogumą darbo vietoje dirbant kaip individų masei, o galiausiai buvo gauti rezultatai atskleidė aiškią darbuotojų grupių ir vadovybės santykių specifiką, kuri yra fundamentali stambaus masto industrijai.

Nors kūrinys ir mokslinis, autorius įpina ir šiek tiek humoro: įvardijo nelaimingų žmonių pasirenkamus mokslus :) Versta citata iš knygos: ,,Kai kurios disciplinos panašu, kad turi nepataisomą patrauklumą šiems nelaimingiems individams - filosofija, literatūra, sociologija, teisė, ekonomika ir - Dieve saugok mus visus - valdymas (angl. government)" :)

Autorius teigia, kad ateities administratorius turi gebėti suprasti žmogaus-socialinius faktus tokius kokie jie yra, nepaliestus jo paties emocijų ar prietarų. Jis negali turėti tokių savybių jei nuosekliai nesimoko – mokymasis turi apimti žinias ir atitinkamus techninius įgūdžius apie sisteminę operacijų tvarką ir bendradarbiavimo organizaciją. Kaip bebūtų keista, iš šių, prieš 70 metų paskelbtų, atradimų galėtų pasimokyti dar daugelis šiuolaikiniu administratorių.

Elektroninis teksto originalas pasiekiamas čia

Man buvo labai malonu skaityti šį darbą! :)


Malonaus skaitymo ir Jums :)
Emilija