2012 m. liepos 27 d., penktadienis

,,Silva rerum''






,,Silva rerum''



Kristina Sabaliauskaitė


2012 m. (pirmas leidimas 2008 m.)
286 psl.
ISBN 978-9955-23-493-7

Šis romanas 2009 m. pelnė Jurgos Ivanauskaitės premiją. Kas nesižavi J. Ivanauskaitės kūryba nemanau, kad verta čia pamesti knygą, juk tai ne jos knyga, o literatūrinio talento įvertinimas. Nors autorės kalba ir labai turtinga, tačiau tiek stilius, tiek bendra nuotaika nuo J. Ivanauskaitės kūrinių skiriasi. ,,Silva rerum" vaizdingas, XVII a. Žemaitiją ir Vilnių pristatantis romanas.

Pirmiausia, ,,Silva rerum" istorinis Lietuvos bajorijos ir Vilniaus paveikslas. Vilniečiams ar gerai pažįstantiems Vilnių tikrai bus įdomu skaityti aprašytas ir paminėtas vietoves, gatvele. Pvz.: dabartinis Žvėrynas XVII a. pasirodo buvo Vilniui užmiestis :) Autorė neaprašinėja vietovių tik tam, kad aprašyti, ji aplinką subtiliai įpina į pagrindinę istoriją.

Antriausia, pagrindinė istorija - meilės istorija. Ne kažkokių dviejų konkrečių veikėjų meilės istorija, bet kelių porų istorijos. Šios istorijos vėlgi pateikiamos istoriniame kontekste, kuomet retas galėjo pasidžiaugti romantiška meile, kuomet dažnai meilės reikėdavo ieškoti suprštuose santykiuose ar už oficialaus miegamojo durų. Mėgstantiems ar bent nesišalinantiems meilės istorijų, šis romanas suteikia galimybę pažvelgti į XVII a. lietuvių bajorų buitį.

Autorė knygos viršelyje patikslina - Silva rerum lotyniškai ,,daiktų miškas" - taip vadinta XVI-XVII a. populiari, iš kartos į kartą perduodama Lietuvos bajorų ,,šeimos knyga", kur, be tokių reikšmingų gyenimo įvykių kaip gimimo, vestuvų ir mirties datos, būdavo įrašomos ir įvairiausios sentencijos, eilėraščiai, patarlės, per iškilmes sakytos kalbos ir panegirikos.

Romano autorė menotyrininkė ir šis romanas yra dalies jos tyrimų atspindys - tai nėra visiškai išgalvota istorija, dvarai, santykiai su tarnai, išsilavinimas, Vilniaus unversitetas, to laikmečio turtingųjų ir vardindųjų bajorų buities ir kultūros skirtumai ir kt. konteksto elementai yra tikri, to laikmečio esatis atrasta metraščiuose, laiškuose ir silva rerum.

Besidomintiems Lietuvos istorija, primygtinai rekomenduočiau perskaityti :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija