2013 m. lapkričio 19 d., antradienis

,,Altorių šešėly"






,,Altorių šešėly"

Vincas Mykolaitis-Putinas


1983 m. (pirmas leidimas 1933 m.)
616 psl.
ISBN (neregistruota)


Romanas apimantis dalį vieno vyro gyvenimo. Sakrališkąją dalį. Pagal šios gyvenimo dalies virsmus romanas padalytas į tris dalis - „Bandymų dienos“, „Eina gyvenimas“ ir „Išsivadavimas“. Ką čia daugiau ir bepridursi....jei žmogus knygos ir neskaitė, tai vis tiek nerasime lietuvio, kuris nežinotų šios istorijos esmės.

Tai reto aspekto kūrinys - žvelgiantis į kunigo vidinį pasaulį. Romane Liudas Vasaris -  kunigas, vaizduojamas ne tik kaip bažnyčios tarnas ir dvasinis tėvas, tačiau ir kaip vyras. Kunigo celibatas ir vyro prigimtis daug kam atrodo nesuderinama, kelia nuostabą ir to pasėkoje padeda plėtotis įvairioms ne itin moralioms istorijoms apie katalikų bažnyčią. Romane ,,Altorių šešėly" autorius vaizduoja būtent šį vidaus konfliktą.

Mokyklos laikais gąsdino apimtis. Pabaigus mokyklą, kai nebebuvo prievartinio ,,nesuprasi dėl ko'' skaitymo, pakilo ūpas paskaityti lietuvišką klasiką. Labai džiaugiuosi, kad nusprendžiau skaityti šią knygą. Knyga nors ir ilga, bet skaitosi maloniai, lengvai, atveda į nepažįstamą paslaptingą aplinką - kunigo vidinį pasaulį - be šio romano, kito būdo ten patekti nėra (ar bent man neteko girdėti apie tokį) :) . Suerzino tik vienas dalykas. Trečiasis skyrius. O tiksliau jo pradžia. Dešimties metų šuolis. Nebuvau tam pasiruošusi.... Pasijaučiau nuskriausta, kad iš mano pažinimo buvo atimta dešimt įdomių Liudo Vasario gyvenimo metų.


Malonaus skaitymo :)
Emilija