2015 m. birželio 4 d., ketvirtadienis

,,1984-ieji"






,,1984-ieji''


Džordžas Orvelas


2007 m. (2003 m. leidimo vertimas. Originalas leista 1949 m.)
264 psl.
ISBN 978-9955-13-119-9

Džordžas Orvelas (orig. George Orwell) žymus dviem savo kūriniais: ,,Gyvulių ūkis" ir ,,1984-ieji".  ,,Gyvulių ūkis" perskaičiau pirmą ir supratau, kad ne veltui šis autorius taip giriamas. Dabar perskaičiau antrąją knygą. Esu priblokšta šio žmogaus pasaulio suvokimo aprėpties ir gebėjimo šį pasaulį metaforizuoti.

,,1984-ieji" yra populiarus kūrinys ir net jei neskaitę, daugelis žino turinį bendrais bruožais (itin stipraus totalitarinio rėžimo biurokratijos tarnautojas pradeda abejoti valdžia, t.y. ,,partija", ir už tai brangiai sumoka), tad jo aš neaptarinėsiu (juo labiau, kad jei kas nežino, nesinori išduoti :) ). Ką aptarinėsiu? O gi tiesiog trumpai pabandysiu parodyti, kodėl šią knygą būtina perskaityti žmogui, kuris nori save vadinti išprususiu.

Knyga tikrai nėra lengva skaityti - suprasti. Jau negana to, kad socialistinių partijų propagandinė veikla pati susukta neišpasakytai, o čia dar autorius viską perteikia metaforomis ir ,,atsitiktiniais'' analogais. Džordžo Orvelo įžvalgumas toks stiprus, kad galime matyti, jog visada yra žmonių matančių kas vyksta, kur veda ,,tautos išrinktieji'', tik deja juos ne visada girdi. Autorius šioje knygoje hiperbolizuotai pristato socialistinį totalitarinį rėžimą koks vyko (rašymo metu numatė koks bus ir pataikė) XX a. antroje pusėje Europoje ir kai kur gali būti kad vyksta iki šiol. Bent metodai vis dar gyvi...

Vinstonui Smitui (minėtasis biurokratijos tarnautojas) į rankas patenka knyga analizuojanti ,,partijos'' elgesį, vėliau kalbama ir apie šio elgesio motyvus. Tuose puslapiuose paprasta kalba išdėstytos mintys kurios daugeliui sukasi galvoje išgirstant apie karinius įvykius kažkur pasaulyje. Bet taip kaip daugelis pagalvoja, taip daugelis greit ir pamiršta atsigręždami į rutiną. Atrodo tarsi dauguma pasaulio ir yra Džordžo Orvelo minimi ,,proliai'' (masės, kurios nenori nieko keisti, nes nesuvokia, kad pasaulis gali būti kitoks).

Vinstonas Smitas pakliūna į bėdą, nes tiki, kad ,,partija'' yra nugalima, kad masės gali būti laisvos ir laimingos, o kad taip nutiktų, yra būtinas švietimas(sis), mokymas(sis), lavinimas(sis). Yra posakis, kad jei nori pakeisti pasaulį, reikia pradėti nuo savęs. Kažką norint pakeisti, pirmiau būtina suprasti. Ši knyga puiki pradžia siekiant suprasti šiuolaikinį pasaulį.

Stipriai rekomenduoju perskaityti!


Malonaus skaitymo :)
Emilija


2022-01-25 P.S. Su ta pačia intencija, tik moderniau parengta knyga ,,Qualityland" (autorius Marc-Uwe Kling)