2016 m. gegužės 17 d., antradienis

,,Masonų simboliai"







,,Masonų simboliai"

Galia ir paslaptys



Robert Lomas




2014 m. (originalas išleistas 2011 m.)
272 psl.
ISBN 978-609-01-1650-0




Laisvoji mūrininkija - taip lietuviškai vadinasi populiariai žinomieji kaip masonai (laisvieji masonai).  Žodis masonas reiškia mūrininkas, judėjimas kilo iš mūrininkų, tad pavadinimas taip ir prilipo :) Visgi turėčiau pasitaisyti iškart, laisvoji mūrininkija nėra judėjimas, kaip Robert Lomas savo knygoje įvardija, tai religinė filosofija. Na, bet aš čia ne paskaitos apie masonus skaityti prisėdau tad grįžkime prie knygos :)

Knyga padalinta į tris dalis: ,,Paslaptingoji simbolių galia", ,,Praktinis masonų simbolių vadovas" ir ,,Praktinis simbolių lentelių vadovas".

 I-oji dalis ,,Paslaptingoji simbolių galia" pristato iš kur kilo simboliai. Šioje dalyje daug mitų, legendų, faktinės istorijos ir mokslinių tyrimų detalių. Per įvairius šaltinius nusakoma kaip atsirado raštas, iš kur atsirado ,,visa matanti akis'', kodėl dolerio ir euro žymėjimas yra toks koks yra ir t.t. Daug įdomios informacijos. Apie masonus domintis galima rasti ir nuomonių kad tai sąmokslo teorijos ir prasimanymai, jei ir pripažįstama masonų kaip galingos pasaulinės organizacijos egzistavimas, tai numenkinama iš moralinės ar dvasinės pusės. Į šią diskusiją dabar aš nesitrauksiu, mat paminėjau šį aistras keliantį klausimą norėdama pasakyti, kad tai ką šioje knygoje perskaičiau nei kiek nepanašu į smegenų plovimą išsigalvojimais. Cituojami istoriniai ir moksliniai šaltiniai (tarp kitko, viena cituojama mokslininkė yra lietuvių kilmės - Marija Gimbutienė), pateikiamas naudotų šaltinių sąrašas. Čia ne prisigalvojimai, čia istorijos dalys atrinktos tam tikru klausimu - laisvosios mūrininkijos simbolizmas.

II-oji dalis ,,Praktinis masonų simbolių vadovas" pristato masoniškus simbolius ir aiškina jų prasmę. Čia ne vadovėlis kaip tapti masonu - daug kas nutylėta, tačiau tai kas duota yra tikrai pakankama smalsiai akiai :)

III-oji dalis ,,Praktinis simbolių lentelių vadovas" yra labai trumpa ir apžvelgia simbolių sistemas skirtinguose masoniškojo pasirengimo lygmenyse. Perskaičius šią knygą (o ypač trečiąją dalį) į meno kūrinius žiūrėsiu visiškai kitaip. Į meno ir istorijos supratimą ši knyga man įnešė visiškai naują požiūrio kampą. Esu mačiusi keletą dokumentinių filmų apie masonus, bet nei vienas nedavė to ką davė ši knyga ir Robert Lomas komentarai.

Knyga kur kas žemiškesnė nei pagalvojau pamačiusi pavadinimą. Jei ką, tai čia geras dalykas :) kiek dvejojau ar nebus politiškas tekstas kur daug sako ir nieko nepasako. Čia pasako gan nemažai. Knyga sakyčiau kokybiška, suerzino tik vienas dalykas: simboliai, kuriuos aprašo autorius knygoje, laikomi saviprasmiais - jie egzistavo iki žmonijos pradžios ir žmonės juos tik atranda. Pasak autoriaus pristatomų simbolių egzistavimas nesusijęs su jokia konkrečia geografine ar kultūrine zona. Atitinkamai, tokiu atveju tai yra žmonijos simboliai, o ne masonų, masonai juos tik tyrinėja ir savaip taiko, tad tas dažnas masonų simbolių minėjimas pradeda erzinti tarsi vis skaityčiau kad kažkas savinasi mėnulį :D

Skaitosi greitai, daug iliustracijų. Nors tekstai ir filosofiniai, ir daug informacijos vienu metu ateina, tačiau tekstai parašyti gan lengva kalba, todėl nenuvargina.


Švietėjiško skaitymo! =)
Emilija