2016 m. gruodžio 17 d., šeštadienis

,,Vytautas kaip politikas"





,,Didysis Lietuvos kunigaikštis Vytautas kaip politikas"



Jozefas Pficneris


1989 m. (originalas išėjo 1930 m.)
314 psl.
ISBN 5-417-02852-5



Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas vienas populiariausių ir lietuvių tautos mylimiausių valdovų šalies istorijoje. Natūralu, kad tokiu atveju įvairios lietuvių knygos, vadovėliai, straipsniai žiniasklaidoje kiek galima liaupsina.... Kiekviena tauta savo didvyrius labai jau myli, todėl istorija tampa gan vienpusiška. Norint susidaryti realistiškesnį vaizdą reikalingos kitataučių nuomonės ir pastebėjimai. Ar lengva surasti ne lietuvį tiriantį Vytauto istoriją? Tikrai ne, todėl nepaprastai džiaugiuosi radusi šią vokiečių istoriko knygą.

Vytauto kaip politiko veikla išanalizuoti įvairiapusiškai ir pateikta itin nuosekliai. Tokio išsamaus istorinio veikalo (knyga ar straipsnis) apie svarbias lietuvių istorijos asmenybes man nebuvo dar tekę užtikti. Kitas knygos svarbus pliusas, kad plačiai ir išsamiai pristatant Vytauto gyvenimo ir veiklos aplinkybes jos pateiktos Europos istoriniame kontekste (kas mokykloje istorijos pamokų metu nebuvo akcentuojama, deja Lietuvos istoriją mokėmės iškirptą iš Europos ir pasaulio konteksto).

Susipažįstant su kitataučio požiūriu į Lietuvos istoryjos pasididžiavimą dažnai gali kilti ,,ginčų'' dėl svarbos įvertinimo ar nuvertinimo. Ką gi, su Vytautu susijęs Žalgirio mūšis, kurio reikšmę autorius vertino stipriai menkiau nei lietuvių istorikai (tolimesne analize autorius pagrindė savo teiginį). Na....ir viskas :) tai vienintelis dalykas, kuris lietuviui gali užkliūti. Lenkų-lietuvių klausimas tuo laikmečiu atvaizduotas Lenkiją pristatant kiek neigiamiau nei įprasta. Autorius pabrėžtinai pažymi, kad rusų kalbos vartojimas oficialiuose raštuose nenurodo lietuvių rusėjimo krypties, autorius pažymi, kad buvo susirašinėjimą keturiomis kalbomis - kiekviena vartojama priklausomai nuo to kam rašoma. Šie ir daug kitų įdomių dalykų pateikiama knygoje. Trumpai vertinant, autorius Vytauto laikus atvaizduoja gan artimai tam kaip lietuviai vaizduoja šį Lietuvos istorijos laikmetį: išskyrus Žalgirio mūšio vertinimą, visa kitą ką Jozefas Pficneris pristato apie Vytautą yra netgi įspūdingiau, garbingiau ir svarbiau Lietuvos ir Europos istorijoje, nei kad nusako lietuviški istorijos vadovėliai mokyklose ir istoriniai leidiniai.

Puiki knyga XIV-XV a. sandūros rytų Europos politinio konteksto atvaizdavimui. Imdama knygą nusiteikinėjau rimtai, sunkiai ir sudėtingai (nes tokios paprastai būna lietuvių mokslinės knygos), bet knyga tiesiog pritrenkė: nesitikėjau tokios įtraukiančios, išsamios ir maloniam skaitymui parengtos.

Esu sužavėta ir būtinai rekomenduoju perskaityti. Politinės intrigos, Lietuvos ir rytų Europos istorija, Vytauto įspūdinga asmenybė, atsipalaidavimui...tiesiog puiki knyga!  


Malonaus skaitymo! =)
Emilija