2017 m. balandžio 6 d., ketvirtadienis

,,Šioks toks teisingumas"

 

,,Šioks toks teisingumas"


Filisė Dorotė Džeims


1997 m.

,,Eurigmo" leidimas lietuvių kalba: 2002 m., 496 psl., ISBN 9955081805



Su Filisės Dorotės Džeims (orig. Phyllis Dorothy James) ,,Šioks toks teisingumas" susipažinau audio formatu. ,,Šioks toks teisingumas" serijos apie detektyvą Adamą Dalgliešą (orig. Adam Dalgliesh) knyga. Tai viena iš vėlesniųjų serijos knygų. Joje yra tiriama žymios teisininkės nužudymas.

Sunku apie šią knygą man rašyti. Labai man ji nepatiko. Niūri, žiauri, beprotiška... Turiu dar vieną šios autorės knygą iš serijos, kuriai priklauso ,,Šioks toks teisingumas", bet nežinau ar klausysiu. Tiesiog negera. Bloga viduj darosi jos klausant ir įtariu kitos autorės knygos bus ne apie džiaugsmą ir laimę :D

Kodėl taip bloga viduj šios knygos paklausius? O gi todėl, kad autorė įdėjo daug pastangų ir meistriškai aprašė įvykius. Tas blogumas ir atsiranda nuo to, kad viskas ką autorė aprašo taip gyvenimiška, taip tikroviška... Kiekvienam iš mūsų taip galėtų nutikti, jei pakankamai sutapimų atsirastų. Tiems, kas įtakingas pareigas užima, tokių sutapimų sulaukti matyt nebūtų taip sudėtinga.

Kaip detektyvas, fantastiška knyga! Viskas taip susukta, suvyniota, suraizgyta... Bet! Bet neišeita už logikos ir realumo ribų. O štai ši dalis ir daro detektyvo žanrą sudėtingu: kaip padaryti, kad knygos turinys būtų nenuspėjamas iki pat atomazgos, tačiau išsaugoti logiką ir realistiškumą apsieinant, t. y. be mistinių ir nepaaiškinamų įvykių? Knygos tų autorių, kuriems pavykstą šią problemą sėkmingai išspręsti ir tampa populiariomis. Filisei Dorotei Džeims vis pavyksta :) Tiksliau, pavyko. Literatūros pasaulis su autore atsisveikino 2014-ais m., kuomet autorei buvo 94 metai.


Tik neskaitykit prieš miegą! :)
Emilija