2018 m. spalio 21 d., sekmadienis

,,Jis ir vėl čia''




,,Jis ir vėl čia''





Timur Vermes



2014 m. (orig. 2012 m.)
336 psl.
ISBN 9786090114742


Po didžiųjų karų, po XX a. pirmos pusės baisybių ir šaltojo karo pabaigos formuojama viešoji nuomonė, kad tokių baisybių daugiau niekad nebus, nes žmonės jau pakankamai išsilavinę, pakankamai protingi, kad tai nutikų. Timus Vermes pabandė įdėti vieną didžiųjų pasaulio blogiukų iš šiuolaikinį socialinį kontekstą ir pasvarstyti kaip tai atrodztų. 

Deja, atrodo dabar tokiems ateitį į valdžią daug lengviau nei anksčiau. Knygoje parodoma kaip lengvai šiuolaikinė visuomenė gali pasiduoti senosioms vertybėms, privedusioms prie antrojo didžiojo karo. 

Aš šią knygą skaičiau po Donaldo Trampo išrinkimo JAV prezidentu. Pribloškė tai, kiek panašumų yra tarp Timur Vermes 2012-ųjų metų hipotetinio Hitlerio ir to kaip Donaldas Trampas vykdė savo rinkiminę kampaniją. Svarbiausias elementas abiem atvejais yra žiniasklaidos vaidmuo, kuri padaro didžiąją dalį darbo už kandidatą.

Kai kas užsipuola šią knygą dėl satyros formos, kad juokauti apie Hitlerį negražu atsižvelgiant į nuo jo veiklos nukentėjusius asmenis (Hitlerio atveju tai jau ne šiaip asmenys, o net tautos). Vis gi taip apie knygą kalba tie kurie jos neskaitė. Tai nėra komedija, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka pasaulinis blogiukas. Tai knyga, kuri rodo kaip lengvaii propaganda per modernias interaktyvias medijas patenka į žmonių mintis. Juokingi momentai daugiausia atsiranda ten, kur Hitleris bando naudotis internetu ir pan. Jis ten kitokios kultūros žmogus, kuris atranda modernų pasaulį, bet jame bando elgtis taip kaip elgdavosi anksčiau.

,,Jis ir vėl čia" yra hipotetinė istorija, bet baisu, kaip paprastai žmogus besilaikantis nacionalsocialistinių pažiūrų gali ,,eiti per internetą" ir vėl tapti populiarus. Tai kas parodyta šioje knygoje nėra aktualu tik Vokietijai. Pasauliniame kontekste, Vokietijai tai gresia net ne labiausiai. Amerika, didžioji laisvių šalis, jau turi savąjį socialinių medijų karalių. 

Ar aktualu Lietuvai? Labai labai. Lietuvos politikoje dar gausu politikų iš sovietinių laikų, jų apmokytų jaunesniųjų kolegų ir taip, su socialinėmis medijomis po ranka, toliau klesti šlykščiojo verslo rinkodara ,,sakyk tai ką klientas nori girdėti" ir graikiškoji demokratija ,,kelk savo prestižą šmeiždamas konkurentą". Ak, pradedu įsivelti į politiką...bet ,,Jis ir vėl čia" tam ir skirta knyga - susimąstyti apie tai, kad ,,tai kas parašyta internete nebūtinai yra tiesa" (anksčiau taip apie televiziją kalbėta), kad valdžia yra tokia kokią išsirenkame ir kad pasyvumas, nesidomėjimas veda tuo keliu kuriuo jau eita daugelį kartų su tragiškomis pasekmėmis.

Linkiu kiekvienam perskaityti šią knyga ir kritiškai susimąstyti apie Lietuvos situaciją.


Malonaus skaitymo!
Emilija