2016 m. sausio 22 d., penktadienis

,,Kai Nyčė verkė"






,,Kai Nyčė verkė"



Irvin D. Yalom



2014 m. (originalas išleistas 1992 m.)
376 psl.
ISBN 987-5-415-01982-3



Norėčiau pradėti nuo to, kad šią knygą gavau dovanų. Pati nei už ką nebūčiau jos pirkusi ar apskirtai ėmusi į rankas skaityti. ,,Kai Nyčė verkė" - pavadinimas tarsi įžeidimas tiesiu taikymu tokiam gerbiamam filosofui kaip Frydrichas Nyčė! Taigi, knygą visiškai nuteisiau iš pavadinimo ir būčiau net atgal nežiūrėjus, bet juk dovana.... Ir padovanojo mane gerai pažįstantis žmogus, kurio dovanotos knygos iki šiol buvo tiesiai į dešimtuką. Na štai ir perskaičiau ,,Kai Nyčė verkė"...

Nežinau ar džiaugtis ar liūdėti, kad knygą jau baigiau skaityti. Jaučiuosi tarsi pati praėjusi psichoterapijos seansą :) Knygoje aprašytas F. Nyčės ir J. Brojerio abipusis gydymas. Bandoma pavaizduoti psichoterapijos, kaip gydymo proceso, atradimas. Pavaizdavimas pasakiškas. Bet vistiek šiek tiek siutina, kad išgalvota istorija uždėta tikroms istorinėms asmenybėms.

...o visgi, kiek įžvalgių pokalbių, kiek gilių citatų! Ir ne tuščiai gilių, ne tuo aukštu filosofiniu žargonu kur patys filosofai vieni kitus ne visada supranta, o mąstymo gilumu pasižyminčių, gilumu kuris slypi kiekviename. Pas vienus giliau, pas kitus ne taip giliai, bet glūdi pas visus.

Dialogo dalyviai (F. Nyčė ir J. Brojeris) kelia vienas kitam iššūkius, konkuruoja, spaudžia vienas kito ribas, kad jausmai ir mintys tekėtų per kraštus. Vertingiausia šių dialogų dalis, kad jo dalyviai vienas kitą spausdami siūlo netradiciškiausias prasmes tam, kas juos slegia. Sunku apie tai abstrakčiai rašyti, o cituoti nesu linkusi, nes citatas ištraukus iš konteksto jos nublanksta. Geriau perskaityti knygoje!

Skaitysiu dar kartą. Ir šį kartą su pieštuku rankoje, kad vertingiausias mintis pasidėčiau arčiau akių.

Įsiskverbiantys pokalbiai.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija