2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

,,Kalėdos ant ledo"






,,Kalėdos ant ledo''

Deivid Sedaris





2003 m.
(originalus leidimas 1997 m.)
153 psl.

ISBN 9986-855-83-7



Šešios trumpos istorijos apie Kalėdas. Pirmoji istorija ,,Užrašai iš Kalėdų šalies" pasakoja apie didžiųjų prekybos centrų Kalėdų senelio elfų vardus Kalėdų karštinės metu. Antroji ,,Sveikinimai draugams ir giminaičiams!!!"- apie nesantuokinį vaiką išdygusį po 20 m. prie darnios šeimos durų ir siekiantį gauti tai ko nori bet kokiomis priemonėmis. Trečioji ,,Kalėdų kekšė Dina" - pristato Kalėdų vakarienės vaizdelį, kurį puošią spalvingai papuošia iš kalėjimo lygtinai paleista prostitutė Dina. Ketvirtoji ,,Pirmoji eilėje su Tadeušu Bristolu" - ramus pasityčiojimas iš pradinukų vaidinimų parengtų Kalėdų proga. Penktoji ,,Pagal tikrus įvykius" - na ten yra prodiuseris, bažnyčia, grasinimai bendruomenei ir visa tai susieta į mažai logišką nepasitenkinimo istoriją. Šeštoji ,,Kalėdos - dosnumo metas" - tai absurdo istorija apie kaimynų lenktynes ,,Kas dosnesnis švenčių proga", dosnumo lenktynėse dovanojamaisiais dalykais tampa vaikai, vidaus organai ir kūno dalys.
Istorijos kupinos pašaipos, nusivylimo, pykčio. Dalyje istorijų jaučiamas stiprus logikos trūkumas. Spėju, kad autorius norėjo pašiepti visuomenę - vertybių persiformulavimą nuo tradicinių prie komercinių Kalėdų vertybių. Nemanau, kad autoriui pavyko, bent jau ne ta forma, kuri paskatintų pritarti autoriaus nuomonei. Knygoje per daug asmeninės pagiežos ir paniekos.

Trumpai tariant, tai knyga apie šlykščiausias galimas Kalėdas.
Beveik gaila laiko skirto jai skaityti. Kodėl beveik? O gi todėl, kad istorija ,,Sveikinimai draugams ir giminaičiams!!!" nebuvo visiškas laiko švaistymas. Joje nemažai amoralių netikėtumų, kurie sumoje susideda į gana įspūdingą pasakojimą :)

Malonaus skaitymo? :)
Emilija