2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

,,Vieno langelio principas"






,,Vieno langelio principas''


Vytautas Ažušilis


2011 m.
288 psl.
ISBN 978-9955-623-18-2


Autorius knygos anotacijoje savo kūrinį vadina ,,detektyvo parodija". Mano manymu, tai nei kiek ne parodija, bent ne detektyvo :) Kūrinyje aprašomas vienas atvejis, kaip eilinis, vidutinis, dorai pinigus uždirbantis vyras sumano įsigyti sklypą ir pastatyti namą sau ir savo žmonai. Atrodo paprastas ir mažai kuo įdomus atvejis, tačiau įdomumas tame, kad minėtasis vyras, jo vardas Vaidas, per korumpuotų valdininkų neapsižiūrėjimą įsigyja sklypą kvartale į kurį gviešiasi jiems ,,atkatus'' mokantis mafijos atstovas.

Visas veiksmas trunka apie 15 metų. Vaidas su žmona turi įveikti daug korumpuotų valdininkų išgalvotų ir tikrų procedūrų kol gali įsikurti naujame name, turi atlaikyti kaimyno mafijozo parankinių atakas. Knygos įdomumas tame, kad apibūdinta visa žemės įsigijimo ir namo statybų procedūra teritorijoje į kurią nukreiptų interesų turi įtakingi ir ne itin padorūs žmonės. Konkrečiai aprašytos procedūros ir būdai, kokiais valdininkai už kyšius sutvarko reikalus reikiama linkme.
Nuošalyje nepaliekama ir prokuratūros veikla, kurioje taip pat yra tam tikrų niuansų dėl savo pareigas sąžiningai atliekančių ir korumpuotų pareigūnų elgesio.

Vieno langelio principas ne šiaip sau parinktas kaip pavadinimas. Šis viešojo administravimo veiklos organizavimo principas, remiantis kūrinio veiksmu, sukūrė palankesnes sąlygas stambios korupcijos vykdymui. Tai įdomus požiūris į viešojo administravimo tobulinimo reformą.


Pagrindinis veikėjas Vaidas labai stiprios asmenybės žmogus, kuris, kiek gali pagal savo išmanymą, nepasiduoda provokacijoms ir laikydamasis savo įsitikinimų galiausiai išlošia. Visos asmenybės kūrinyje kiek idealistinės, tačiau kūrinys dėl to nepraranda realistiškumo.

Daugiau nei du trečdalius knygos perskaičiau vienu prisėdimu, nes niekaip negalėjau atsitraukti nuo kūrinio. Korupcijos atvejo aprašymas intriguoja, gryni charakteriai tiksliai iliustruoja moralius ir amoralius atvejus, o detalumas nepalieka nesuprantamų įvykių.



Malonaus skaitymo :)
Emilija