2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

,,Moša" ir ,,Tina"

Serija ,,Nusikaltėliai ir valdžia"





,,Moša''


Vytautas Ažušilis



2006 m.

368 psl.

ISBN 978-9955-623-05-5



Autorius knygą pristato taip: ,,Knygoje bandoma pažvelgti į nusikalstamų struktūrų kūrimosi ištakas, jų gebėjimus skverbtis į valdžią. Kova su nusikalstamumu virsta parodija: kaltieji išteisinami, nekaltieji nuteisiami. Įsigali savivalė, kyšininkavimas, nebaudžiamumas. Politika tampa profesija, į kurią skverbiasi žemos moralės ir pasitikėjimą praradę asmenys."

Nusikaltėliai, vagystės, nužudymai aprašyti gyvai ir nuosekliai. Šioje knygoje teigiamu veikėju ir herojumi tampa vyrukas, kuris be skrupulų parsiduoda samdymui net ir patiems baisiausiems dalykams. Tai kiek trikdo, nes paprastai knygos herojus būna drąsus, aukštos moralės ir pasiaukojantis, o čia.... Nusikaltėlis herojus. Intriguoja :)

Samdomų nusikaltėlių komanda atlieka užduotį politines viršūnes užimančių nusikaltėlių grupelei besivadinančiai ,,Septyniuke". Po užduoties jie turi būti sunaikinti, tačiau vienas vyrukas išlieka gyvas ir pradeda keršyti už kolegas. Jis pasikeičia vardą, suburia naują komanda ir pradeda kerštą. ,,Septyniukė" - turtingiausi ir aukščiausią politinę galią turintys asmenys. Galia ima slysti turtuoliams iš rankų ir milijonai pradeda tirpti. Po sėkmingų keršto planų įgyvendinimo turtingiausia ir galingiausia ,,Septyniukė" lieka įsiskolinusi ir bejėgė ketveriukė. Tačiau išlikęs gyvas samdinys savo keršto viršūnės dar nepasiekė.

Štai čia baigiasi ,,Moša". Norint sužinoti ar ,,Septyniukės" nariai gaus pelnytą bausmę už savo darbelius, ar kerštingasis samdinys ir jo bendražygiai bus nubausti už savo poelgius reikia perskaityti antrąją serijos knygą ,,Tina".


Malonaus skaitymo :)
Emilija







,,Tina''

Vytautas Ažušilis



2007 m.
480 psl.
ISBN 9955-623-07-1


Perskaičiau antrąją serijos knygą ,,Tina". Kiek nusivyliau. Antroji knyga neturi tiesios siužeto linijos (pirmojoje knygoje ta linija buvo samdinio kerštas už draugų nužudymą) - toliau pasakojama Mošos grupuotės veikla, paraleliai prijungiami moterų organizuoti nusikaltimai (tikriausiai ši knyga turėjo būti apie moterų organizuotą nusikalstamumą, kaip kad ,,Mošoje" buvo apie vyrų), pirmoje knygoje aiškūs priešininkai pradeda maišytis, padaugėja žudymų ir išdavysčių, atsiranda daug naujų veikėjų. Knygos pabaigoje daug klausimų lieka neišspręstų, kuriems kūrinio tėkmėje buvo suteiktas ryškus akcentas. Pabaigus skaityti šią knygą labai trūksta dar vienos, nes įsisukę procesai tikrai nėra pasibaigę (ir autorius nesuteikia sąlygų galimai ar tikrai logiškai sekančiai pabaigai) kai baigiasi knyga.


Yra ir teigiamų aspektų. Paaiškėja kai kurie nusikaltimai, kurie ,,Mošoje" buvo pateikti kaip įvykiai su svarbiais liudininkais. Įdomu sužinoti kaip sprendžiasi korupcijos klausimai ir kaip vystosi pirmosios knygos pristatytų veikėjų likimai.


,,Tina" pratęsia pasakojimą pradėtą ,,Mošoje" ir patenkina didelę dalį smalsumo, kurį sukuria pirmoji knyga, tačiau jo neužbaigia ir tuo sukelia nusivylimą.


Kaip bebūtų, ,,Tinos" skaitymas sukelia daug gyvybingų emocijų, tad linkiu malonaus skaitymo :)
Emilija