2011 m. kovo 1 d., antradienis

,,Doriano Grėjaus portretas"

,,Doriano Grėjaus portretas''

Oskaras Vaildas


1989 m. (originalus leidimas 1890 m.)
175 psl.
ISBN 5-415-00240-5

Klasika. Kaip kažkur skaičiau ,,Klasikinės knygos - tos knygos, kurias visi žino, tačiau niekas neskaito". Gal ir ne veltui. Teko girdėti daug įvairių atsiliepimų apie šį kūrinį, jo poveikį žmonių mąstymui, o tiksliau jų veiksmams, kuriems įtaką padarė kūrinys. Man taip nepasisekė.

Kūrinyje iš esmės kalbama apie visą gyvenimą ,,aukštuomenės malonumais'' lengvabūdiškai besimėgavusį vyrą, kuris pasiekęs vidurinio amžiaus krizę suvokia koks niekingas ir nykus jo gyvenimas. Nei šiais nei anais laikais tai, tikėtina, nebuvo kažkas ypatingo. Kodėl kūrinys tapo tokiu reikšmingų literatūroje atsakyti gali tikriausiai tik literatūrologai :)

Vyrai šiame kūrinyje nepaprastai jausmingi - tiek džiaugsmo, tiek liūdesio emocijos itin išraiškingos. Jausmus vienas kitam reiškia visiškai atvirai. Momentais net atgrasu skaityti tokį saldumą, o dar vyro reiškiamą vyrui (nors pasak autoriaus jie moterų gerbėjai romantiškiems santykiams) ir deja tai sudaro didžiausią kūrinio apimties dalį. Pirmoji mano skaityta knyga, kuriai skirto laiko iš tikrųjų gaila.


Tačiau....jei kas dar neskaitė ir ketina paskaityti - malonaus skaitymo, gal Jums tai nebus gaišatis :)
Emilija