2016 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

,,Geros nuotaikos vadovas''







,,Geros nuotaikos vadovas.
Nauja emocijų terapija''




David. D. Burns



2013 m. (pirmasis leidimas 1980 m., taisyta redakcija ir šio vertimo originalas 1999 m.)
384 psl.
ISBN 978-609-438-005-1



Pradžiai, vienas geriausių pavadinimų! ,,Geros nuotaikos vadovas" iš tikro ir yra knyga-vadovėlis kaip neleisti blogoms mintims užvaldyti ir taip išlikti geros nuotaikos.


Knygoje gausu pavyzdžių ir pratimų mokančių kaip valdyti įkyrias negatyvias mintis. Knygos pagrindas depresija ir jos gydymas. Žodis depresija kelia as​​ociaciją su liūdesiu arba kažkuo gėda dažnam žmogui pokomunistineje visuomeneje (nepabijokime apie tai kalbėti, komunistinės santvarkos poveikis visuomenei iki šiol labai stiprus ir to kaip ir depresijos nereikia gėdytis, su tuo reikia tvarkytis). Depresija nei liūdesys, nei gėda. Depresija yra psichologinis sutrikimas, kuris gali būti įvairaus gilumo. Glaustai depresija apibūdinama kaip bloga nuotaika ir ūpo nebuvimas tuomet kai gyvenime nėra nutikusios didelės nelaimės - kuomet bloga savijauta neturi aiškaus pagrindo. Va čia ir visa depresijos suvokimo mistika pasak dr. D. D. Burns. 

Autorius knygą orientuoja į depresija sergančius žmones. Priekyje knygos pateiktas specialus skyrelis, kuriame pateikiama informacija apie tai, kad šios knygos teigiamas poveikis depresijos gydymui yra įrodytas moksliškai, tad knyga turėtų būti vertinga pagalbininkė besigydantiems depresiją. Ir ne tik.... Niekad savęs nelaikiau depresija sergančiu žmogumi. Knygą gavau dovanų susidūrusi su artimo praradimu. Ir kiek daug atradau.... pačioje knygos pradžioje pateiktas mąstymo klaidų sąrašas atvėrė akis tam, kiek gyvenime smulkių nemalonumų kartais gali paversti jį nepakenčiamu. Depresija didžiai daliai žmonių kyla iš mąstymo klaidų. Bet šias klaidas daro ne tik depresija sergantys žmonės. Žmogus gali būti visiškai sveikas, bet daryti bent vieną iš mąstymo klaidų ir jo gyvenimas jau nebeatrodys puikus. O reikia tiek nedaug: geriau pažinti save ir būti atidesniu savo mąstymui.

Tai viena geriausių savęs pažinimo knygų. Ji nėra stebuklinga knyga ir stebuklingų receptų nesiūlo. Tam kad knygos žinos padėtų reikia pasiryžti priimti save kokie esame, susikaupti ir įdėti daug pastangų.

Išbandžiau keletą dalykų su savo gyvenimo nemaloniais momentais, kurie maniau kad kitokie būti tiesiog negali. O visgi pasirodo gali :)

Ši knyga tikras geros nuotaikos vadovas. Rekomenduoju visiems, kurie jaučia kokį nors nepatogumą santykiuose su žmonėmis, dažnai jaučiasi suirzę, ar tiesiog dažniau nei norėtų nesijaučia patenkinti savo kasdienybe.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija




P.S. Jei patiko ,,Geros nuotaikos vadovas", ar rimtai ja susidomėjote, rekomenduoju pasidomėti ir knyga  ,,Įpročio galia". Jos puikiai viena kitą papildo formuojant ramią ir malonią kasdienybę.