2020 m. spalio 5 d., pirmadienis

,,Utopija"

 

 

,,Utopija"

 

Thomas MORE

 

2014 m. (orig. 1516 m.)
Audio knyga. Laikas 06:03:33
Vertimas iš lotynų kalbos: Ralph Robinson
Skaitė: Ruth Golding

 

Utopija (gr. ου 'ne' + τόπος 'vieta', t. y. vieta, kurios nėra) – idealios, neįgyvendinamos santvarkos projektas; neįvykdomas, nerealus sumanymas. Šis apibrėžimas pateikta Vikipedijos puslapyje apie Utopiją. Taip į galvas buvo kišama ir mokykloje...taip populiariai yra nusistovėjęs žodžio ,,utopinis, utopiškas" vartojimas. Tai yra nepasiekiamas idealas. Ir visa tai man atrodo tikriausias nesusipratimas. Ar Tomo Moro aprašyta utopija yra ideali siekiamybė yra laaaabai didelis klausimas!

Autorius detaliai nusako Utopijos šalies gyventojų kultūrą, papročius, įstatymus. Yra pozityvių dalykų, pavyzdžiui tai, kad vaizduojamas žmonių gilus įsitraukimas į santvarkos užtikrinimas - aukštas pilietiškumas. Ir dar keletas smulkių punktų. Bet tai toli gražu nėra universali ideali santvarka. Knyga parašyta XVI a. pradžioje -  prašviesėjimo eros pradžioje, todėl visai tinka kad europiečiui aprašant tobulą visuomenę buvo kergiamamos dvi Europoje populiariausios santvarkos -  krikščionybė ir feodalizmas. Iš šios knygos tikrai daug pasiskolino ir komunistai XX-ame amžiuje. Gaila, kad pasiskolinti žmonių savanoriškumo neišėjo. Na, vienokį savanoriškumą pavyko - Utopijoje, ginti savo šalies, į karą siunčiami ne tik drąsūs vyrai, bet ir bailiai (siunčiant karius pagelbėti užpultoms draugiškoms šalims yra siunčiami tik drąsūs vyrai). Bailiai siunčiami pirmieji, jei jie bando pabėgti, juos nušauna savi. Kažkur girdėta, ane? Tai štai... ne vienas dalykas šioje Utopijoje jau nebe utopiška, o išbandyta praktikoje.

Pasibaisėtina....Pasibaisėtina, kokia santvarka buvo įsivaizduojama kaip ideali, kaip nepasiekiama svajonė. Dar baisiau, kad ,,Utopija", jos neskaičiusiųjų norinčių pasirodyti išprususiais, yra toliau jaunoms ir nepatyrusioms ausims skleidžiama kaip idealas, kaip siekis. Šiems laikams ten idealumo nėra....

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Utopija" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju - skaitovės balsas gilus, švelnus, intonuota skaitymo maniera.


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija