2011 m. gegužės 25 d., trečiadienis

,,Marketingo karai''




,,Marketingo karai''

Al Ries, Jack Trout




2005 m.
(originalus leidimas 1985 m.)
200 psl.

ISBN 9955-551-75-5



Autoriai didelę patirtį marketingo srityje turintys specialistai, konsultuojantys įmones kaip sėkmingai taikyti pozicionavimo taisykles.

Marketingas prilyginamas karui, o karo taisyklės pasiskolinamos iš prūsų karo stratego Karlo Klauzevico (Karl von Clausewitz). Autoriai aiškiai įvardija sėkmingo marketingo karo principus, savo idėjas iliustruoja nuosekliai aprašydami žinomų rinkoje ženklų marketingo kompanijas įsiliejant į/išsilaikant rinkoje. Nuosekliai išstudijuota knyga gali pasitarnauti kaip puikus vadovėlis marketingo specialistams. Smagu, kad principinė informacija pateikiama konkrečiai ir su pavyzdžiais, o ne tik užsimenama (kas dažnai būna neva tai ,,know how'' knygose, nors ten būna tik ,,know about possibilitie of ,,know how").

Žinoma, net ir šią puikią knygą skaitant, nereikia pamiršti, kad tai yra tik nuomonė, o ne šventa tiesa. Pačių autorių knygoje minimas ne vienas atvejis, kuomet neva tai geležinė logika nepasiteisina.

Trūkumai. Visos knygos turi trūkumų. Pagrindinis (ir bene vienintelis) šios knygos trūkumas yra jos parašymo laikas. Originalus leidimas buvo pristatytas 1986 m. Šiandien marketingas (kad ir kokioje srityje vykdomas verslas ar socialinė veikla) yra kitoks. Gali būti klausiančių: ,,O kuo jau toks kitoks? Juk klientas visada buvo klientas, o konkurentas buvo visada konkurentas. Jei galima taikyti kelių ar keliolikos šimtų metų senumo karybos taisykles, kas tokio kitokio šiandien?" O gi kitokio viena - internetas. Dalis knygoje pristatomų marketingo strategijų ir prekės ženklui siūlomų pozicijų užėmimo tam tikrais atvejais paremta finansiniais resursais reklamai. Internetas ir kitos elektroninės priemonės suteikiančios galimybes pigiai (anksčiau buvo brangi) ir asmeninei (anksčiau buvo tik masinė, arba Itin brangi asmeninė) reklamai, kas pozicionavimo galimybes mažoms įmonėms išplečia keletą ar net keliolika kartų.

Knyga tikrai puiki, tik reikia nepamiršti, kad rašyta prieš 24-erius metus :)


Malonaus skaitymo :)

Emilija