2020 m. rugpjūčio 1 d., šeštadienis

,,Mobis Dikas"

 


 ,,Mobis dikas, arba banginis"


Hermanas Melvilis


2007 m. (orig. 1851 m.)
Audio knyga. Laikas 24:37:50
Skaitė: Stewart Willis

 

Jokioj kitoj knygoj nebūčiau radus tiek apie banginius kaip šioj! Čia kaip kokia banginių enciklopedija :) Banginių anatomija, gyvensena, elgsena, medžioklė... Veiksmo knygoje nėra daug, todėl juda gan lėtai.

Nuotykiai jūroje, šiek tiek primena ,,Jūrų vilką". Tik čia medžioja bandinius, o ten medžiojo ruonius :) yra aišku ir kitų skirtumų, bet gyvenimas laive, medžioklė jūroje... Abi knygos parašytos maždaug pusės amžiaus skirtumu (šioji senesnė), bet kelionių jūra ypatumai ženkliai nepakitę.

Įdomus atradimas buvo tai, kad filmukuose ir filmuose vaizduojamas baltas banginis yra filmukų kūrėjų susigalvojimas :) Knygoje jūreiviai Mobį Diką vadina baltuoju banginiu, tačiau autorius paaiškina iš kur tokia pravardė atsirado, ir kad bandinis visai ne baltas...

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Moby-Dick, or the Whale" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju - skaitovo balsas ir skaitymo maniera yra puikiai tinkanti šiai knygai.


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija