2020 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

,,Erškėčių paukščiai"


 

,,Erškėčių paukščiai"


Kolina Makalou


 

 

1985 m. (orig. 1977 m.)
517 psl.
ISBN (neturi)


Istorinis romanas apie XX-o amžiaus pradžios Naująją Zelandiją ir XX-o amžiaus vidurio Australiją. Istorinius romanus mėgstu ir dėl to dažnai skaitau, maniau jau perskaičiau tiek, kad pasiekiau persisotinimą jais. Pasirodo ne! :) (Persisotinimas matyt nusimato nebent istorine prancūzų literatūra =] )

Beskaitydama šią knygą labai greit prisiminiau lietuviškąjį ,,Altorių šešėly". Kitas pasaulio kraštas, kitas kunigas, tos pačios kančios.

Istoriniuose romanuose (bent iki šiol skaitytuose) net kai laikmetis apima kelias kartas - tradicijos nekinta. Socialinio gyvenimo taisyklės išlieka nepakitusios. ,,Erškėčių paukščiuose" kiekviena karta gyvena tarsi vis kitame pasaulyje. Matyt XX-as amžius greitų pokyčių metas tikrai :)

Gamta, namai, situacijos, žmonių jausmai taip nuosekliai aprašyti, kad gali tikrai įsivaizduoti tą pasaulį - mano mėgstamiausias istorinių romanų bruožas.

,,Erškėčių paukščiuose'' aprašomos trys kartos. Labiausiai įsijaučiau į viduriniosios kartos gyvenimą (ko gero labiausiai dėl to, kad jis plačiausiai aprašytas) ir atrodė nesuvokiama kaip galiu susidomėti dar naujais herojais. Po šios keistos minties (kodėl gi nauji veikėjai neturėtų būti įdomūs?) suvokiau, kad ko gero jau esu įpratusi prie knygų su gan limituotu esminių herojų skaičiumi!

Šis istorinis romanas man buvo daugeriopai nuostabus atradimas. Gaila, kad knyga baigėsi.... Rekomenduoju atostogoms! :)


Malonaus skaitymo! =)
Emilija