2013 m. gegužės 9 d., ketvirtadienis

,,Mokslas, technologija ir moderni visuomenė''






,,Mokslas, technologija ir moderni visuomenė''
Autorių kolektyvas (ats. red. Leonardas Rinkevičius)



2009 m.
160 psl.
ISBN 978-9955-25-748-6


Knygos antrasis titulinis lapas sako, kad tai mokomoji knyga. Kiekvieno skyrelio pabaigoje yra kontroliniai klausimai, visgi tekstai šioje knygoje nėra susiję su konkrečių įgūdžių lavinimu, todėl ar tai mokomoji knyga nežinau, bet, kad šviečiamoji tai tikrai :) Knygą sudaro trys dalys: svarbiausi išradimai, universiteto raida ir vaidmuo, mokslo reikšmė visuomenėje.

Pirmoje dalyje pristatomi penki didžiausią poveikį visuomenei padarę išradimai: vandens malūnas, mechaninis laikrodis, akiniai, spausdinimo mašina, patranka. Nuosekliai ir aiškiai išdėstoma chronologinė informacija apie išradimų eigą, apibūdinamas socialinis poveikis iki šių laikų.

Antroje dalyje pristatomas universitetas. Aprašoma kaip universitetas atsirado, kaip keitėsi studijų formos ir suteikiami laipsniai. Puikiai susisteminta medžiaga norintiems suprasti kaip susiformavo šiuolaikinis universitetas.

Trečioje dalyje pristatomas mokslo vaidmuo šiuolaikinėje visuomenėje. Pateikiama informacija apie įvairių tarptautinių susivienijimų indėlis į mokslą ir švietimą, mokslinės veiklos finansavimo formos.

Knyga parašyta gan paprasta kalba. Dėl to, kad dalis tekstų paimta iš disertacijų, juose yra likusių nesutvarkytų momentų ties terminais (knyga išleista 2009 m., o tekstuose minima kad dar bus 2008-aisiais ir pan.). Visgi neatsižvelgiant į šiuos korektūrinius dalykus knyga yra vertinga kaip bendrojo švietimo priemonė, nes ji maža apimtimi ir konkrečiais tekstais nenuvargina skaitytojo ir padeda suprasti, kodėl šiuolaikinė švietimo sistema yra tokia kokia yra ir kuo svarbus mokslas kasdieniam žmonių gyvenimui.

Netęsiantiems studijų magistrantūroje ir doktorantūroje, o anksčiau pereinantiems iš akademinės ir praktinę veiklą, gauti tokių žinių, kurios yra susistemintos šioje knygoje, yra sunku. Dėl šios priežasties ši knygelė yra puikus leidinys bendrai savišvietai.

Man ją skaityti buvo labai įdomu, manau bus įdomu ir Jums :)


Malonaus skaitymo :)

Emilija