2015 m. gruodžio 29 d., antradienis

,,Majų žynių paslaptys"









,,Majų žynių paslaptys"





Vladimiras Kuzmiščevas


1978 m. (originalus leidimas 1968 m.)
256 p.
ISBN (mano skaitytame leidime nepateiktas)



Dar viena knyga iš močiutės lentynos :) Tai pusiau mokslinė knyga. V. Kuzmiščevas aprašo ir savo fantazija iliustruoja Jurijaus Knorozovo atradimus iš prarastosios senosios Majų civilizacijos (pasirodo majų yra išlikusių iki šiol!). 

Kaip Sovietų Sąjungoje augusių tėvų ir mokytojų mokyta, iškarto jaučiu įtarumą sovietiniam mokslui, tad baigusi knygą trumpai internete per keletą šaltinių patikrinau, ką skaičiau knygoje ir pasirodo, kad tai yra tiesa. Bent pasak interneto :) Tai dabar jaučiuosi ne tik įdomią knygą perskaičiusi, bet ir apsišvietusi :)

Jurijus Knorozovas pats keliavo po majų žemes, tyrė majų raštus ir dešifravo rašto sistemą. Knygoje pateikiama majų skaičių sistema (jų skaičiavimo sistema buvo dvidešimtainė!), nemaža dalis skiriama kalbos struktūros aiškinimui. Aprašomi įvairūs istorijos etapai ir pateikiamos žinios iš istorinių šaltinių. Greta įdomiausių istorijos momentų pateikiami trumpi apsakymai, kur rašytojas kūrybiškai iliustruoja kaip tam tikri istorijos įvykiai galėjo nutikti, kaip tikėtiniausia, kad susiklostė tam tikros aplinkybės. Faktinė ir apsakymų dalis yra aiškiai atskiriama. Jos puikiai papildo viena kitą!

Besidomintiems ar bent besimėgaujantiems Amerikos ikikolumbine istorija, tai puiki knyga. Jei močiutės lentynoje nėra, o bibliotekoje išduota kažkam kitam, mačiau internete už pora eurų :) Tikrai verta!


Malonaus skaitymo! :)
Emilija