2018 m. vasario 16 d., penktadienis

,,Eine deutsche Leidenschaft namens Nudelsalat''



,,Eine deutsche Leidenschaft namens Nudelsalat''



 

Rafik Šami (Schami)


 
2011 m.
208 psl.
ISBN 978-3-423-14003-4



Knyga vadinasi ,,Vokiška aistra pavadinimu Makaronų mišrainė" :) Pabuvojusius vokiečių apsuptyje šis pavadinimas privers nusišypsoti, o neturintiems šios patirties, knygoje skirtas skyrelis nusakyti Makaronų mišrainės svarbą vokiškoje aplinkoje :)

Ši knyga galėtų būti įvadu į vokiečių kultūrą! Knygoje pateikiamos trumpos, dažniausiai linksmos, istorijos-prisiminimai krikščionio, atvykusio į Vokietiją, iš musulmoniško krašto. Dauguma kultūrinių susidūrimų linksmi, kai kurie juokas pro ašaras, bet VISI primena susimąstyti kiek nedaug tereikia konfliktui kilti, kai susiduria dviejų kultūrų ,,savaime suprantama".

Knyga parašyta nesudėtinga vokiečių kalba. Manau pakankamas yra europinio standarto B1 vokiečių kalbos lygis, kad būtų galima mėgautis šia knyga.

Šią knygą tiesiog prarijau per pora dienų!


Malonaus skaitymo! :)
Emilija








2018 m. vasario 7 d., trečiadienis

,,Through the Brazilian Wilderness"



,,Through the Brazilian Wilderness"



 


Theodore Roosevelt


 

1914 m.



Knygos - dienoraščio autorius yra Teodoras Ruzveltas – 26-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas. Baigęs politinę karjerą ėmėsi kito savo pomėgio - kelionių. ,,Through the Brazilian Wilderness" (,,Per braziliškąsias laukymes") yra vienos iš Teodoro Ruzvelto kelionių po Pietų Ameirką dienoraštis.

Autorius aprašo naujas atrastas vietas, sutiktas gentis, naujas gyvūnų rūšis, kelionės laimes ir nelaimes. Autorius atvirai nusako potyrius, ne politizuoja kelionės patirčių, tad knyga puoselėja tikros ekspedicijos dvasią. Tai kelionės dienoraštis, tai tikra nuotykių istorija. Vienas mano mėgstamiausių žanrų, nes tai tikra. Tai ir įspūdinga, ir tikra.

Dėl detalių mokslo naujovių pristatymų kartais sunku sekti knygos turinį, tačiau iš principo knyga parašyta nuosekliai, sklandžiai ir įdomiai.

Su šia knyga susipažinau garso formatu anglų kalba. Žemiau pateikiama nuoroda į  garso knygą. Būtent šio įrašo skaitovo balsas manau labai tinka šiai kelionei persakyti. Jei nepatinka, paieškoti galite kito skaitovo. Paprastai LibriVox yra prieinama keletas skirtingų skaitovų įrašų. 

LibriVox.org puslapyje yra pasiekiama legali ir nemokama garso knyga įrašyta anglų kalba ,,Through the Brasilian Wilderness". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija







2018 m. vasario 6 d., antradienis

,,Istoriko Adolfo Šapokos gyvenimas ir veikla"





,,Istoriko Adolfo Šapokos gyvenimas ir veikla"




Birutė Kairienė


2002 m.
144 psl.
ISBN 9955-525-08-8


Žodis, pavardė ,,Šapoka'' lietuviams yra tiesioginė nuoroda į ,,Lietuvos istorijos" knygą, kurios redaktorius yra Adolfas Šapoka. Tai buvo pirmoji nuosekli Lietuvos istorijos knyga. Birutė Kairienė istoriko biografijoje nuosekliai aprašo jo vaikystę, jaunystę, akademinius laikus ir gyvenimą emigracijoje. Biografija papildoma istoriką pažinojusių asmenų atsiminimais.

Knygoje, šalia biografijos, pateikta metodinė dalis mokytojams, parengta pagal Adolfo Šapokos redaguotą ,,Lietuvos istoriją".

Autorė įterpia keletą svarbių minčių aprašydama gyvenimą emigracijoje: ,,Kaip norma, jos (išeivijos) trečioji karta ištuštėja, pasiduoda aplinkos veikimui ir nuo tautos kamieno nutolsta. Tai liūdnas reiškinys. O pagrindinė priežastis, be abejo, yra ta, kad dažnas lietuvis išeivis, ateidamas į naują kraštą, nebuvo pakankamai sąmoningas, neatsinešė vientisos dvasios, čia nebuvo, kas pagelbėtų jam išlaikyti amžių suformuotą lietuviškojo tipo asmenybę, išryškinti lietuviškąsias vertybes bei lietuviškuosius bruožus. Svetur lietuvis išeivis neįvertino savęs bei savųjų tautinių vertybių, nesuprato galįs didžiuotis jomis ir lenkė galvą prieš kitoniškas formas, stengėsi jas kuo greičiau pasisavinti." Šiek tiek liūdna, kad lietuviai išeivijoje iki šiol nežino galį didžiuotis lietuviškosiomis vertybėmis...

Gerai sutvarkyta knygos informacija, pakankamai išsamu, bet neišplėsta iki begalybės. Buvo įdomu sužinoti apie tokios reikšmingos Lietuvos asmenybės gyvenimą. Kaži ar rasite dar kur nusipirkti, bet jei visgi pateks į rankas, tikrai rekomenduoju perskaityti.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija