2021 m. rugpjūčio 14 d., šeštadienis

,,Metamorfozė"




,,Metamorfozė"



Franz Kafka


1915 m.
Trukmė: EN 02:23:47, DE 02:08:02

Man atrodo šią knygą reikėjo mokykloje perskaityti....bet kas ten jau žino. Mūsų lietuvių kalbos mokytojas turėjo kuo geriau užsiimti nei ugdyti mūsų literatūrinį išprusimą :D Kažkaip atsitiko, kad štai dabar perskaičiau :) Na, gerai, išklausiau :) Net du kartus :)

Klausiau vokiškai ir angliškai. Vokiškai, nes originalo kalba visuomet geriausia (neretai pasitaiko netikslių vertimų). Angliškai, nes norėjau pasitikrinti ar vokišką gerai supratau :D Lietuviško neturėjau po ranka.... :\ Angliškas vertimas beveik dvidešimt minučių ilgesnis nei vokiškas originalas.... Tekstas tikrai tas pats, skirtumas tik teksto išraiškoje :)

,,Metamorfozė" yra skaudi ir net tragiška austrų autoriaus istorija apie tai, kad visgi esi vienas šiame pasaulyje. Veikėjo pasikeitimas, tiesa, stebuklingas, to tikrovėj nenusimato, tačiau visa kita yra visiškai realu: aplinkiniai (net šeimos nariai) per naktį gali pakeisti savo požiūrį į tave. Kitaip į tave žiūrėti, kitaip su tavim elgtis ir net ne dėl to ką tu padarei, o dėl to kas nutiko tau.

Apmąstymus stimuliuojanti knyga. Tiesiog apmąstymus apie kaitą, apie santykius, todėl gali būti vertinga įvairaus amžiaus ir skirtingus pokyčius patiriantiems žmonėms.

Knyga labai liūdna. Visgi rekomenduoju. Nejauku rekomenduoti liūdesį, bet...knyga manau tikrai naudinga.

Jei ką nors domintų audio knyga, ją galima atsisiųsti iš LibriVox svetainės čia: originalas vokiškai ,,Die Verwandlung" arba vertimas angliškai ,,Metamorphosis" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). 

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija