2021 m. rugpjūčio 28 d., šeštadienis

,,Elon Musk. ,,Tesla", ,,SpaceX" ir fantastinės ateities paieškos''



,,Elon Musk. ,,Tesla", ,,SpaceX" ir fantastinės ateities paieškos''






Ashlee Vance


2016 m. (orig. 2015 m.)
348 psl.
ISBN 9786094373350


Elono Musko gyvenimas ir jo įkurtų bei ,,paliestų" verslų gyvavimas, taip pat kai kurių svarbių asmenų gyvenimas nuo pradžios iki 2015 m. Svarbūs asmenys tai kai kurie šeimos nariai, kolegos (tiksliau būtų - darbuotojai) jo įmonėse, partneriai, pavyduoliai, priešai, ... - tie žmonės, kurių indėlis į tai ką kuria Elon Musk yra reikšmingas. Šios papildomos trumpos biografijos sukuria išsamų Elon Musk aplinkos vaizdą.

Čia pirmoji knyga, kurią skaičiau apie Elon Musk. Kurį laiką dairiausi knygos apie jį, bet dauguma knygų yra su potekste (ar atviru tekstu) apie tai koks jis geras arba koks jis blogas. Dažniausiai koks jis blogas. Tokios knygos nors primetamos kaip biografijos, bet nėra biografijos (bent ne mokslinę vertę turinčios biografijos), nes jos šališkos. Čia kaip užsakyta reklama: pats užsakei - girs tave, priešas užsakė - peiks tave. O štai šios knygos autorius yra istorikas. Jis nepozicionuoja asmenybės kuria nors viena kryptimi. A. Vance pristato įvairias nuomonės apie tą patį įvykį: kartais trumpai atpasakoja nuomones iš interviu su Elon Must aplinkos žmonėmis, kartais pamini tuo laiku viešintas nuomones spaudoje. Autorius siekia pateikti kuo išsamesnį vaizdą ir neperša nuomonės. Skaitant jaučiamas biografo profesionalumas.

Viršuje pateikiau lietuviško leidimo bibliografinius duomenis. Susipažinau pati su vokišku knygos vertimu audio formatu. Lietuviškas leidimas 348 psl. Vokiška garso knyga 13 h 8 min. Vertimų apimtys dažnai skiriasi, čia normalu, bet čia beveik dvigubai :/ Keista :) Aš per valandą įveikiu standartinės spaudos lietuvių kalba maždaug 5o psl. (žinau, lėtai skaitau, girdėjau tai ne kartą, bet man patinka mėgautis skaitymu :D ). Anglų kalba knygos audio apimtis 13 h 23 min. Gal lietuviškas leidimas labai mažom raidelėm :D Arba aš skaitau jau neįprastai lėtai :D Tikėkimės, kad kažkuri iš šių priežasčių, o ne dėl to kad ,,apkarpė'' tekstą. Tokio didelio skirtumo neteko užtikti dar, dėl to ir susimąsčiau.

Grįžkim prie pačios knygos: Geriausia biografinė knyga su kokia teko susipažinti! Jei Elon Musk kaip asmenybė nelabai domina, rekomenduoju knyga vistiek paskaityti, kad pamatytumėt kaip atrodo kokybiška biografija.

Malonaus skaitymo! :)
Emilija