2021 m. gruodžio 27 d., pirmadienis

,,Mental Efficiency"

  


,,Mental Efficiency and other hints to Men and Women"

 

Arnold Bennett

 

2009 m. (orig. 1911 m.)
Audio knyga. Laikas 02:50:44
Skaitė: Ruth Golding

 

Ese apie elgseną, vertybes ir vertę. Trumpa knygelė, įdomios ese. Kai kurias klausiau net kelis kartus. Ne dėl sudėtingumo ar painumo, bet dėl įdomumo, dėl to, kad maloniai nuteikia. Šią knygą LibriVox programėlėje esu pasilikusi ir kartas nuo karto vis paklausau vieną ar kitą esė. Įsijungiu tada, kai norisi ko nors maloniai intelektualaus.

A. Bennett savo darbuose labiau kviečia mąstyti savo galva, nei paklusti kažkokiom universalio ar kažkieno asmeniškai sugalvotom ,,tikrai tapsite tobuli" taisyklėm. Jis gerbia individą, jo tekstai remiasi tuo, kad kiekvienas protas (atitinkamai kiekvienas žmogus) turi vertę ir autorius savo raštais siekia padėti kuo geriau atskleisti savo protą, kuo geriau savo jėgomis kurti gerovę sau. Būtent tuo man A. Bennett tekstai, ypač šis, ir patinka: Jis kviečia naudoti savo galvą! :) Toks požiūris itin malonus šiais laikais, kuomet viešųjų valdymo institucijų atstovai menkina ir neigia piliečių nuomones kaip nieko vertas, o patarimų knygos knygynuose nuolatos bando įrodyti kokie ,,sugedę'' žmonės yra ir kad tik jų knyga gali išgelbėti. 

Ši knyga ne vadovėlis kaip savo protines galimybes kuo efektyviau naudoti. Čia ne instrukcija. Čia apmąstymai, patarimai kaip nešvaistyti tų protinių pajėgumų kuriuos natūraliai turime.

Skaityti saviugdos knygą, kuri atskaitos tašku ima ,,tave", o ne ,,sugedusį tave", yra labai malonu. Tikrai skatina ugdytis. ,,Sugedusiam tu" skirta knyga per gąsdinimą skatina gelbėtis, o knyga skirta tokiam koks esi iš tikrųjų skatina ugdytis. Kas labiau įkvepia išbandyti naujoves: skatinimas gelbėtis ar skatinimas tapti dar šaunesniu? :)

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Mental Efficiency" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju - puiki skaitovė.


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija