2022 m. vasario 23 d., trečiadienis

,,Deutsches Haus''






,,Deutches Haus''



Annette Hess



2019 m.
366 psl.
ISBN 978-3-548-06117-7

Dar viena per ilgai lentynoje gulėjusi dovana! Istorinis romanas apie pirmąjį Ašvico teismo procesą. Pagrindinė knygos veikėja yra jauna vertėja, kuri netikėtai įsidarbina vertėjauti liudininkams šiame procese. Tai išgalvota istorija pagrįsta tikromis istorijomis. Knygos gale autorė trumpai paaiškina kas tikra, o kas išgalvota - nuostabus knygos papildymas, kad nereiktų spėlioti.

Draugė, padovanojusi šią knygą, yra, švelniai tariant, sunkių knygų gerbėja. O dar gi jos dovanota knyga apie Aušvicą. Ilgai gulėjo lentynoje... Pagaliau prisiruošiau, pradėjau skaityti, knygoje vargiai kas vyksta (viskas ypatingai lėta), bet pradėjusi skaityti vos galėjau padėti knygą į šalį. Skaitydavau kas vakarą kol akys laikydavosi atmerktos. Tokio sunkumo atsitraukti nuo teksto jau seniai nebuvau patyrusi. Net sunku nusakyti kas įtraukė, nes knygoje nieko ypatingo nevyksta, o kas įvyks pagrindiniai dalykai ir taip žinomi, kitus autorė atskleidžia be didelių užuolankų - jokios ypatingos literatūrinės metodikos, o padėti knygos rankos tiesiog negali.

,,Deutsches Haus'' - ,,Vokiški namai'', tai Evos tėvų jaukus vietos restoranas, kuriame tiekiamas tradicinis vokiškas maistas. ,,Deutches Haus", tai knyga, kuri vaizduoja, eilinių vokiečių išgyvenimus ir gyvenimus žiaurios istorijos kontekste. Veiksmas vyksta apie šešiasdešimtuosius, apie dvidešimt metų po karo. Tai kas vyko ,,darbo stovyklose" daugeliui dar tik gandai. Ir štai procesas, kuris traukia į viršų viską ką įmanoma apie įvykius Aušvice.

Ši knyga yra rimta pretendentė į mano mėgstamiausiųjų sąrašą. Visgi vieno dalyko autorei ,,atleisti" negaliu - jai nepavyko sklandžiai perteikti Evos nacionalinės kaltės. Jaučiasi kur veda, kaip tai vystosi, bet lemiamu momentu....na, lemiamu momentu atrodo, kad autorei pritrūko dar vienos nakties.

Istoriškai svarbi, įtraukianti. Ne veltui per 2019-us metus išleista net tris kartus :)


Linkiu jausmingo skaitymo! :)
Emilija