2022 m. vasario 1 d., antradienis

,,Šveicarų Robinzonų šeima''




,,Šveicarų Robinzonų šeima''





Johann David Wyss


2006 m. (originalus leidimas 1812 m.)
Trukmė: 12:45:14

Kas būtų, jei Robinzonas Kruzas ne vienas būtų pakliuvęs į negyvenamą salą? Būtent į šį klausimą bando atsakyti autorius Johann David Wyss. Laivo sudužimą išgyvena vyras, moteris ir keturi jų sūnūs. Penki vyrai ir viena moteris. Beskaitant knygą man pradėjo kilti klausimas, o kaip gi būtų jei saloje įkliūtų vien moterys? Juk išlikimui jėga yra svarbi, tad penki vyrai ir viena moteris juk ir taip kur kas ,,nuobodesnė'' istorija nei vienas vyras Robinzono Kruzo atveju. Ir ką gi? Knyga nenuvylė! Į pabaigą skirta nemaža knygos dalis istorijai šeimos, kuomet į salą pakliūna moteris su dviem dukrom. Ši dalis man buvo pati įdomiausia.

Detaliai aprašyta ir man pirmą kartą pakliuvęs aprašymas žaibo trenksmo į namus. Iš dalies iš veikėjo perspektyvos, iš dalies iš visažinio pasakotojo perspektyvos: įtraukiantis, kiek įtemptas, man itin naujas.

Pagrindiniai veikėjai yra vaizduojami kaip itin tolerantiški ,,laukiniams''. Knyga matyt buvo progresyvi savo laikams, nes jo supratingumas yra gan pabrėžtinas. Visgi šių laikų skaitytojui vien žodis ,,laukinis", apibūdinant kitos kultūros žmogų, tiesiog rėžia ausis.

Pajėgiant mintyse išsifiltruoti tam tikrus kultūrinius elementus, ši knyga yra įdomi išgyvenimo negyvenamoje saloje istorija. Netgi istorijOS, nes ne tik Robinzonų šeimos išlikimo istorija yra pateikiama :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Swiss Robinson Family" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju - puikus skaitovas.



Malonaus skaitymo ar klausymo! :)
Emilija