2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

,,Sėjos metas" (I)

Serija ,,Šeši pavasariai"







,,Sėjos metas''


Vytautas Ažušilis


2007 m.
272 psl.
ISBN 978-9955-623-14-4

Tai pirmoji knyga iš serijos ,,Šeši pavasariai". Knygą sudaro trys dalys: Sujaukti likimai, Beviltiškos pastangos, Parsidavėliai. Knygoje plėtojama Lietuvos kaimo gyventojų likimo sovietmečiu tema.

Pirmojoje dalyje aprašoma kolūkio idėjos atvedimas į Galinių kaimą. Galinių kaimo gyventojai pirmininku nepriima sovietų valdžios statytinio, o pasirenka vieną savų ir kūrybiškai pažvelgia į kolūkio kūrimą.

Antrojoje dalyje aprašomas gyvenimas pabėgusiųjų nuo tremties traukinių gyvenimas, bent laikino pabėgimo. Vieniems pasiseka, kitiems nepasiseka - aprašomi atvejai gan realistiški, nes nekreipiama nei į baisingą nesėkmę, nei į netikėtą sėkmę.

Trečiojoje dalyje rašoma jau nebe apie eilinius Galinių kaimo gyventojus, tačiau apie tuos, kurie parsidavė sovietų valdžiai ir apvaginėjo bendrus išteklius, išdavinėjo ar nepelnytai kaltino kaimynus.

Gyvenusiems sovietų laikotarpiu, galbūt tai nebūtų itin vertingas kūrinys, juk kiekvienas žmogus turi savą patirtį, prisiminimus ar girdėję istorijas, tačiau jaunimui gal ir visai verta paskaityti. Knyga formuoja suvokimą apie Lietuvos kaimą sovietmečiu. Kūrinyje nėra tiesiogiai kalama sovietų valdžios blogio idėja, o pristatoma kaip ji paveikia žmonių gyvenimus, kuomet vieni palaiko, kiti priešinasi ir kaip pradeda kariauti kaimynas su kaimynu.

Džiaugsmo iš šio kūrinio mažai, jis labiau vertingas bendram išprusimui, bendram suvokimui apie paskutinį šimtmetį Lietuvoje. Jau ne visi jauni žmonės turi senolių galinčių pirmų rankų patirtimi papasakoti apie tuos laikus.


Malonaus skaitymo :)
Emilija